“Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος”
Καλά Νέα

“Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος”

Διεθνές συνέδριο με τίτλο “Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος” πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, στις 28-31 Αυγούστου 2016. Σκοπός του ήταν μια διεπιστημονική προσέγγιση στον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας και την επίδρασή της στον σύγχρονο κόσμο, μέσα από τη φιλοσοφία, την τέχνη και την επιστήμη μέχρι και τις εξαιρετικές τεχνολογικές συλλήψεις και εφαρμογές, που είναι πολλές φορές συγκρίσιμες προς τα σύγχρονα επιτεύγματα.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε «To αρχαίο ελληνικό πνεύμα μπορεί να βοηθήσει σήμερα τον άνθρωπο να υπερασπισθεί τον πολιτισμό μας που κινδυνεύει».

Τον Πρόεδρο προσφώνησε και ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans, πέραν του προέδρου του συνεδρίου Καθηγ. Σ. Παϊπέτη, της Πρυτάνεως του Παν/μίου Πατρών Β. Κυριαζοπούλου και του Ακαδημαϊκού Α.Κουνάδη.

Το τέλος του συγκεκριμένου συνεδρίου γίνεται η αφετηρία ενός καινούργιου ελπιδοφόρου κύκλου με την ίδρυση του «Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών», γεγονός που εξήγγειλε η Πρέσβης του ευ αγωνίζεσθε της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου, στο πλαίσιο της προσφώνησης της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Θέλω να σας ενημερώσω ότι, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ίδρυσης Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών και, συμβολικά, θα ζητήσω την συνυπογραφή της πρωτοβουλίας από όλους τους Συνέδρους. Θα εργαστούμε μαζί, για να να δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο, το οποίο θα έχει την ευθύνη να οργανώσει και να ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου, όχι μόνο τα πορίσματα αυτού του συνεδρίου, αλλά και όσων ακολουθήσουν. Θα έχει τον σκοπό να καταστήσει κοινωνούς των Ολυμπιακών Αξιών και των Ελληνικών Επιστημών και Αξιών τους νέες και τις νέες σε Οικουμενικό επίπεδο. Φιλοδοξούμε, μέσα από την πλατιά και ανοιχτή δράση μας,να προσφέρουμε στην Ελληνική Πολιτεία έναν πραγματικό σύμμαχο στην προσπάθεια ανάδειξης της Οικουμενικής σημασίας της Πατρίδας μας.”

Ομιλία Κατερίνας Παναγοπούλου στο συνέδριο: “Αρχαία Ελλάδα και Σύγχρονος Κόσμος”.

Posted by Katerina Panagopoulos on Tuesday, 6 September 2016

Ειδικότερα, στη διάρκεια του συνεδρίου κατετέθησαν καινοτόμες εργασίες από 180 κορυφαίους επιστήμονες που απέδειξαν πως ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός δεν αποτελεί μόνον τον “καμβά” που απεικονίστηκε ο σύγχρονος πολιτισμός, αλλά υπάρχουν στοιχεία προς μελέτη που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στην σύγχρονη επιστήμη.

Δείτε ενδεικτικά κάποιες από τις εισηγήσεις του Συνεδρίου:

Ο καθηγητής και πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Μηχανών και Μηχανισμών Marco Ceccarelli στην εισήγηση του απέδειξε, πως η αρχαιοελληνική Μηχανική αναγνωρίζεται ακόμη στη σύγχρονη επιστήμη της Μηχανολογίας τόσο από την άποψη αρχών και των μεθόδων όσο και από τον σχεδιασμό μηχανισμών. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως το αρχαιοελληνικό υπόβαθρο υποβόσκει ακόμη στις πλέον σύγχρονες δραστηριότητες ανάπτυξης και προαγωγής της Μηχανολογίας.

Στην εργασία του “Μηχανές και θεωρίες των μηχανών στην αρχαιότητα” ο Καθηγητής Teun Koetsier, επισημαίνει ότι για μεγάλο διάστημα η άποψη μας για την κλασική αρχαιότητα κυριαρχείτο από την επίδραση του Πλάτωνα. Αυτό οδήγησε σε μια παραμορφωμένη εικόνα της σχέσης ανάμεσα στην επιστήμη και στην τεχνολογία, κατά την οποία οι μαθηματικοί θεωρούσαν τη γνώση πάνω σε πρακτικά θέματα ως κατώτερη. Η άποψη αυτή πρέπει να αναθεωρηθεί. Ειδικότερα ο μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί ωραίο παράδειγμα μηχανισμού που δείχνει την ύπαρξη στενών σχέσεων μεταξύ Μαθηματικών και τεχνιτών. Στην εργασία εξετάστηκαν τα μαθηματικά της αρχαιότητας και η σχέση τους με την τεχνική πρακτική και ειδικότερα με την κατασκευή μηχανών.

Στην εισήγηση με θέμα “Η προσφορά της Αρχαίας Ελλάδας στην Νευροεπιστήμη” του Καθηγητή Γιώργου Παξινούτου επιστήμονα που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο, μέλους της Ακαδημίας της Αυστραλίας και της Ακαδημίας Αθηνών, καταδεικνύεται ότι ορισμένοι προ-Σωκρατικοί φιλόσοφοι απέρριπταν τις υπερφυσικές αιτίες και τις μυθικές εξηγήσεις για τον φυσικό κόσμο και για την φύση της ψυχής.  Ο Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.) είπε: “Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν πως από τον εγκέφαλο μόνο πηγάζουν οι απολαύσεις, οι χαρές, οι λύπες, το γέλιο καθώς και ο πόνος, η θλίψη και τα δάκρυα.” Μετά από τόσο αγώνα για να βρεθεί η έδρα της ψυχής, η Ψυχολογία χάνει τη ψυχή της το 1930. Σύμφωνα με τον Χεμπ (1958), ο νους είναι η σύνθεσης της ενέργειας των νευρώνων. Δηλαδή, δεν υπάρχει φάντασμα στη μηχανή. Αν η σχέση μεταξύ εγκεφάλου και συμπεριφοράς είναι 1 προς 1, τότε δεν είναι ανάγκη να υποθέσουμε ότι υπάρχει ψυχή για να αντιληφθούμε τη συμπεριφορά και να την αλλάξουμε.

Στους Νόμους του Πλάτωνα ο καθηγητής Α. Βαρδουλάκης  (βιβλίο 5, 737e, 738 των Νόμων) ανακαλύπτει  πως  στην πραγματικότητα “κρύβεται ένα «κρυφό» θεώρημα σχετικό με την κατανομή των πρώτων αριθμών όπου  επανεξετάζεται και δίδονται δύο ανεξάρτητες αποδείξεις αυτού του καταπληκτικού αποτελέσματος.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Σταύρο Παπαμαρινόπουλο (Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Γεωλογίας)την επίκουρη καθηγήτρια Π. Πρέκα-Παπαδήμα και τους ερευνητές  Π. Αντωνόπουλο, Ε. Μητροπέτρου, Π. Μητροπέτρο και Γ. Σαραντίτη (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τομέας Αστροφυσικής-Αστρονομίας και Μηχανικής, Τμήμα Φυσικής), ερευνώντας τα αστρονομικά στοιχεία στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια ανακαλύπτει την  ημερομηνία της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη και  την ημερομηνία Άλωσης της Τροίας.

Από τους Καθηγητές Αλκιβιάδη Παϊπέτη και Στέφανο Παϊπέτη (Πν/μιο Ιωαννίνων-Πάτρων) παρουσιάστηκε μια μηχανική ανάλυση της λειτουργίας του συστήματος τόξου -βέλους του Οδυσσέα με συμπέρασμα να επιβεβαιώνεται  πλήρως ότι ο χειριστής του τόξου θα έπρεπε να είναι άτομο εξαιρετικής μυϊκής δύναμης , ευφυίας και επιδεξιότητας.

Ο Καθηγητής Μ. Wright (Imperial College, London ) αναφέρθηκε σε κείμενο του Κικέρωνα στο οποίο καταγράφεται διάταξη του Αρχιμήδη η οποία προφανώς απετέλεσε πρόδρομο του μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Ο Καθηγηγητής Α. Κοτσιώλης (Παν/μιο Πατρών) και ο Δρ.  Ν. Λαμπρόπουλος αφού εξέτασαν τη συμμετρία στην κλασσική Ελλάδα ως φιλοσοφική, ηθική και μαθηματική έννοια και ειδικότερα τη συμμετρία στη σφαίρα,  απέδειξαν πως η ισοπεριμετρική ανισότητα της Σχολής του Πλάτωνα συνδέεται με τις σύγχρονες ανισότητες τύπου sobolev που αποτελούν το βασικό εργαλείο της θεωρίας της βελτιστοποίησης (που βρίσκει εφαρμογή στην μαθηματική φυσική, οικονομία κ.α)

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ