Νέα έρευνα: Η σωματική άσκηση μειώνει τις επιβλαβείς συνέπειες του αλκοόλ
Καλά Νέα

Νέα έρευνα: Η σωματική άσκηση μειώνει τις επιβλαβείς συνέπειες του αλκοόλ

Μια νέα έρευνα από μια διεθνή επιστημονική συνεργασία, με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή, δείχνει ότι η συχνή σωματική άσκηση αντισταθμίζει, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, τις επιβλαβείς συνέπειες του αλκοόλ για την υγεία.

Οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά, αλλά επίσης ασκούνται τακτικά, έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους δεν γυμνάζονται.

Οι ερευνητές από την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Εμμανουήλ Σταματάκη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής “British Journal of Sports Medicine”.

Ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 36.000 άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ και τη συχνότητα σωματικής άσκησης με τη θνησιμότητα. Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να πεθάνει πρόωρα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αν όμως στην «εξίσωση» προστεθεί και η άσκηση, τότε ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω του αλκοόλ μειώνεται, παρόλο που δεν εξαλείφεται.

Ο Εμμανουήλ Σταματάκης είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:

Εμμανουήλ Σταματάκης: Έρευνα δείχνει ότι ο χορός κάνει καλό στην καρδιά

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ