Τρισδιάστατος ο νάνος ελέφαντας της Τήλου στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας
Καλά Νέα

Τρισδιάστατος ο νάνος ελέφαντας της Τήλου στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας

Μια μοναδική έκθεση με θέμα «Elephas tiliensis. Νάνος και τρισδιάστατος» ξεκίνησε τη Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Πρόκειται για τον ελέφαντα της Τήλου, τον τελευταίο ελέφαντα της Ευρώπης, που έφτασε στο νησί κολυμπώντας από την Μικρά Ασία πριν από 45.000 χρόνια.

Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης είναι ότι οι μελετητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα δείγματα, να τα αντιγράψουν με αξονικούς τομογράφους και λέιζερ σκάνερ, να τα μετατρέψουν σε τρισδιάστατα μοντέλα, υπολογίζοντας τις σωστές διαστάσεις και έπειτα να τα τυπώσουν σε εκτυπωτές 3D.

«Πρόκειται για μια καινοτόμο, σύγχρονη μεθοδολογία που μας επέτρεψε να πλησιάσουμε μια ιδανική μορφή του ελέφαντα της Τήλου και για πρώτη φορά να έχουμε έναν συναρμολογημένο τρισδιάστατο σκελετό, τον οποίο έχουμε στήσει» δήλωσε ο απερχόμενος διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά ένα εξαφανισμένο, πλέον, είδος σε τρισδιάστατη μορφή, αλλά και να πληροφορηθεί για τη μεθοδολογία των ανασκαφών, το πρωτότυπο υλικό από τις ανασκαφές, αλλά και να συγκρίνει την παλιά μεθοδολογία κατασκευής αντιγράφων των απολιθωμάτων με τη σύγχρονη μεθοδολογία που επιτρέπει κατασκευή κατοπτρικών δειγμάτων εκτύπωση υπό κλίμακα.

Ο τέως διευθυντής του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου, υπογραμμίζει ότι «το πανεπιστήμιο κάνει ανασκαφές στην Τήλο από το 1971 μέχρι σήμερα. Έχουμε ένα σπήλαιο, το Χαρκαδιό, που ανακαλύφθηκε από τον καθηγητή Νικόλαο Συμεωνίδη. Αυτό το σπήλαιο φιλοξενεί ένα πλούσιο υλικό σχετικά με τους τηλιακούς ελέφαντες. Δώσαμε την ονομασία ‘tiliensis’ το 2007, επειδή εξαφανίστηκε στην Τήλο πριν από 3.500 χρόνια, ενώ έφθασε τουλάχιστον πριν από 45.000 χρόνια στην Τήλο».

Ο ελέφαντας της Τήλου έζησε στα τελευταία 50.000 χρόνια, υπολογίζεται ότι έφτανε περίπου το 1,5 μέτρο ζύγιζε περίπου 500 με 600 κιλά και είχε χρόνο ζωής που μάλλον ξεπερνούσε τα 40 με 50 χρόνια. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 13.30 μετά το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές του 2017.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ