Έλληνας βραβεύθηκε για την προσφορά του στη Βιομηχανική Χημεία
Καλά Νέα

Έλληνας βραβεύθηκε για την προσφορά του στη Βιομηχανική Χημεία

Έλληνας επιστήμονας είναι ο αποδέκτης του Βραβείου Ε.V. Murphree στη Βιομηχανική και και Χημική Μηχανική για το 2017 από την Αμερικανική Κοινότητα Χημείας. Το βραβείο χρηματοδοτείται από την εταιρεία ExxonMobil Research and Engineering.

Πρόκειται για τον καθηγητή στην έδρα Eugene DuPont του τμήματος Χημικών και Βιομοριακών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Delaware, Ελευθέριο Παπουτσάκη. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιο Purdue. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Πανεπιστήμιο Rice πριν από τη μετάβασή του στο Πανεπιστήμιο Northwestern, όπου κατείχε την έδρα Walter P. Murphy μέχρι και την αποχώρησή του το 2007.

Με το έργο του έχει προσφέρει σημαντικές ερευνητικές συνεισφορές στη βιοτεχνολογία ζωικών κυττάρων, τη γενετική κλωστιριδίων και τη μεταβολική μηχανική, καθώς και τη βιοτεχνολογία βλαστικών κυττάρων . Έχει εκπαιδεύσει 65 διδακτορικούς, 27 μεταπτυχιακούς και 34 μεταδιδακτορικούς μηχανικούς και επιστήμονες. Έχει λάβει περισσότερα από 35 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για ερευνητικούς σκοπούς από: NIH, NSF, DOE, NASA, ARPA-E & EPA. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 250 άρθρα, τα οποία έχουν λάβει περισσότερες από 15.000 αναφορές, h = 71 (GS). Έχει περισσότερα από 15 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

“Ο Terry ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα πριν από 35 χρόνια με τα προβλήματα που θα πρέπει να προσδιορίζονται σαφώς πλέον ως βασικά θέματα στη σύγχρονη, μοριακή βιολογική μηχανική,» λέει ο Wilfred Chen, Gore Καθηγητής Χημικής Μηχανικής, ο οποίος πρότεινε τον Έλληνα καθηγητή για το βραβείο.

“Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους που αναγνώρισε τη σημασία της διεπιστημονικής έρευνας με βάση μόρια για την πρόοδο της μεταβολικής και βιοχημικής μηχανικής.”

Έχει λάβει επίσης μια σειρά από βραβεία, συμπεριλαμβανομένων, πιο πρόσφατα, το Βραβείο DIC Wang Αριστείας στη Βιοχημική Μηχανική (2013), το James E. Bailey Βραβείο για την Βιολογική Μηχανική (2012), και το Διεθνές Βραβείο Μεταβολικής Μηχανικής και το Elmer Gaden βραβείο (2010).

Επιπλέον, είναι βασικός συνεργάτης του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών, της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Ακαδημίας Μικροβιολογίας, της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικών και Βιολογικών Μηχανικών.

Ο σκοπός του βραβείου Murphree είναι η τόνωση της βασικής έρευνας στη βιομηχανική και μηχανική χημεία, την ανάπτυξη των αρχών της χημικής μηχανικής, και την εφαρμογή τους σε βιομηχανικές διεργασίες.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοπόρος στον τομέα της Χημικής Μηχανικής

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ