Πως μεταφέρθηκαν οι ανεκτίμητοι θησαυροί της έκθεσης από την Ελλάδα στις ΗΠΑ;
Καλά Νέα

Πως μεταφέρθηκαν οι ανεκτίμητοι θησαυροί της έκθεσης από την Ελλάδα στις ΗΠΑ;

Πώς οι ανεκτίμητοι θησαυροί που παρουσιάζονται στην έκθεση Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο έφθασαν από την Ελλάδα στην Αμερική; Το National Geographic δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο μας αποκαλύπτει κάποια από τα μυστικά της ευαίσθητης μετακίνησης των αρχαίων θησαυρών από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ. Εκατοντάδες αριστουργήματα μετακινήθηκαν από την Ελλάδα και στη συνέχεια ταξίδεψαν στα 4 Μουσεία στα οποία εκτέθηκαν. Αυτή η περιοδεύουσα έκθεση διαθέτει αρχαίους θησαυρούς που παρουσιάζονται για πρώτη και ενδεχομένως, για τελευταία φορά στη Βόρεια Αμερική.

Η έκθεση Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο θα κάνει τα εγκαίνια της στο Μουσείο National Geographic την 1η Ιουνίου 2016.

Δείτε το βίντεο:

Η προσπάθεια για την έκθεση ξεκίνησε το 2010, όταν εκπρόσωποι του National Geographic έθεσαμ την ιδέα ενός μουσειακού show στην ελληνική κυβέρνηση. Η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού και συν-επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Βλαζάκη ήταν υπεύθυνη για την προμήθεια αντικειμένων από δεκάδες εθνικά μουσεία.

Ο συν-επιμελητής Fredrik Hiebert του National Geographic της παρέδωσε μια εξωφρενική λίστα επιθυμιών. “Ξεκινάς με το αδύνατον να επιτευχθεί» εξηγεί ο Hiebert. “Αυτός είναι συνήθως ο τρόπος που γίνονται οι εκθέσεις”.

Προς έκπληξή του, σχεδόν όλα τα αιτήματα του εγκρίθηκαν. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα συμφώνησε να δανείσει τη μάσκα του Αγαμέμνονα και άλλα αξιόλογα εκθέματα από ανασκαφές σε βασιλικούς τάφους στις Μυκήνες. Στη συνέχεια, το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, δάνεισε μια συλλογή χτισμένη γύρω από τον τάφο του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Β, με ανεκτίμητα έργα τέχνης που, μέχρι τότε, δεν είχαν βγει από τις προθήκες τους.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ