10 κορυφαίες εμπειρίες στην Πελοπόννησο
Καλά Νέα

10 κορυφαίες εμπειρίες στην Πελοπόννησο

Η γοητευτική και άγρια Πελοπόννησος θα σας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία και την ευκαιρία να δείτε από κοντά τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο ζωής σύμφωνα με το Lonely Planet. Μπορείτε να εξερευνήστε από τα παραθαλάσσια χωριά μέχρι τα βουνά και τις περιοχές όπου πολλά από τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας έχουν συμβεί.

Ταξιδέψτε σε μικροσκοπικά δρομάκια, επιλέξτε μερικές από τις εξαιρετικές τοποθεσίες για κατάδυση, δείτε τις  λιμνοθάλασσες και αρχαία θαύματα όπως η Αρχαία Ολυμπία και εξαίσιες πόλεις όπως το Ναύπλιο.

Δείτε τις 10 μοναδικές εμπειρίες που μπορεί να σας προσφέρει η Πελοπόννησος:

1. Απολαύστε το παρελθόν και το παρόν του Ναυπλίου

nafplio

Το ιστορικό Ναύπλιο είναι κρυμμένο σε ένα γαλάζιο κόλπο. Είναι μια απ’ τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, και υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828 – 1833. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

2. Βουτιά στον κόλπο του Ναβαρίνου

navarino

Τα νερά στον κόλπο του Ναβαρίνου προσφέρουν μια σπάνια ευκαιρία να γίνεται ένας υποβρύχιος αρχαιολόγος. Το 1978 ναυάγιο του πετρελαιοφόρου Irene Serenade είναι ένας από τα μεγαλύτερα προσβάσιμα ναυάγια στον κόσμο. Βουτήξτε πιο πίσω στην ιστορία σε ναυάγια του 19ου αιώνα, μεταξύ των οποίων 3 οθωμανικά πλοία που βυθίστηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του 1827 στη Μάχη του Ναβαρίνου.

3. Θέατρο της Επιδαύρου

Epidaurus_Theater_

Από τα πιο σημαντικά μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας είναι το περίφημο θέατρο στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, το τελειότερο και διασημότερο μνημείο του είδους, που συνδυάζει την τέλεια ακουστική, την κομψότητα και τις συμμετρικές αναλογίες, χαρακτηριστικά που εξαίρει ήδη από το 2ο αι. μ.Χ. ο περιηγητής Παυσανίας.

4. Παρατήρηση πουλιών στην λιμνοθάλασσα Γιάλοβας

gialova

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαρτίου οι παρατηρητές πουλιών συρρέουν στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας για να παρακολουθήσουν τη μετανάστευση 271 διαφορετικών ειδών πουλιών. Ακριβώς βόρεια του κόλπου του Ναβαρίνου, αυτή η πλούσια λιμνοθάλασσα είναι ο νοτιότερος από τους μεγάλους υγρότοπους στην Ελλάδα και αποτελεί σημαντικό σταθμό στη μεταναστευτική διαδρομή μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης. Περίπου 20.000 πτηνά, συμπεριλαμβανομένων των φλαμίνγκο και των ερωδιών εγκαθίστανται στην προστατευόμενη περιοχή κατά τη διάρκεια της σεζόν.

5. Κάντε βόλτα με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο Διακοπτού-Καλαβρύτων

odontotos

Ο οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο. Το τραίνο έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, μέσα από περιοχές με ξεχωριστό ενδιαφέρον περιήγησης. Με μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας που ξεκινά από το Διακοπτό, ο οδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.

6. Διασκεδάστε στο Πατρινό Καρναβάλι

Patras-Carnival

Η πολυσύχναστη πόλη της Πάτρας φιλοξενεί όχι μόνο πλοία προς την Κέρκυρα και την Ιταλία, αλλά και ένα από τα πιο γνωστά Καρναβάλια στην Ελλάδα.

7. Σκαρφαλώστε γύρω από το βράχο στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

monemvasia

Είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου “Βράχου της Μονεμβασιάς”, που αποτελεί στην κυριολεξία μια μικρή νησίδα που συνδέεται με γέφυρα σε σχηματιζόμενο λαιμό συνολικού μήκους 400 μέτρων με τη σημερινή παράλια κατ΄ έναντι πόλη επί της λακωνικής ακτής. Στα διασωθέντα κτήρια και τις δομές στο κάστρο περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες.

8. Δοκιμάστε τις ελιές

olive

Η Ελλάδα και, ιδίως, η περιοχή της Καλαμάτας στην Πελοπόννησο είναι γνωστή για τις ελιές και το ελαιόλαδο. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το βασικό στοιχείο της ελληνικής κουζίνας, επισκεφθείτε το σύγχρονο Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, όπου μπορείτε να μάθετε για την ιστορία, την καλλιέργεια και τη χρήση των ελιών κατά τη διάρκεια των αιώνων.

9. Διασχίστε τη Διώρυγα της Κορίνθου προς την οινοπαραγωγό Νεμέα

Isthmos_Korinthou

Η Διώρυγα της Κορίνθου κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1880-1893. Η κατασκευή της είναι αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πολιτικής του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος με την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στόχευε στη δημιουργία ενός σύγχρονου και οικονομικά ανεπτυγμένου κράτους. Η κατασκευή της διώρυγας ξεκίνησε από Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα και ολοκληρώθηκε αιώνες αργότερα. Στη συνέχεια θα φτάσετε στην περιοχή της Νεμέας, στους λόφους νοτιοδυτικά της Κορίνθου. Η ευρύτερη περιοχή της Νεμέας αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας στην οποία παράγονται τα ονομαστά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) Νεμέα. Η περιοχή είναι ονομαστή για το κρασί της από τα αρχαία χρόνια, όταν ονομαζόταν Φλιάσιον Πεδίον εξαιτίας της πόλης της αρχαίας Φλειούντας.

10. Επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς χώρους 

olympia

Κάθε επίσκεψη στην Πελοπόννησο δεν είναι πλήρης χωρίς να δείτε μερικά από τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Η Αρχαία Ολυμπία είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξήχθησαν εκεί από το 776 π.Χ. μέχρι το 394 μ.Χ.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ