Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας χρηματοδοτεί 5 Έλληνες ερευνητές
Καλά Νέα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας χρηματοδοτεί 5 Έλληνες ερευνητές

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council ERC) ανακοίνωσε τα ονόματα των 277 έμπειρων ερευνητών, στους οποίους απένειμε τις επιχορηγήσεις Advanced Grants με χρηματοδότηση συνολικής αξίας 647 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στους 277 ερευνητές που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση είναι και 5 Έλληνες, 2 εκ των οποίων θα χρηματοδοτηθούν για έρευνα που θα πραγματοποιήσουν σε ελληνικούς φορείς και 3 σε φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η χρηματοδότηση μέσω των Advanced Grants θα βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν τις υποσχόμενες ιδέες τους, προκειμένου να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα που θα έχει πρωτοποριακό αντίκτυπο στην επιστήμη και στην κοινωνία.

Το ERC συνολικά δέχθηκε 1.953 αιτήσεις, από τις οποίες επιλέχθηκαν να λάβουν επιχορήγηση ερευνητές 29 διαφορετικών εθνικοτήτων, με τους περισσότερους να προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία (47 από κάθε χώρα), και να ακολουθούν η Ιταλία με 26, η Γαλλία με 25 και η Ολλανδία με 20 ερευνητές. Η έρευνα για τις προτάσεις που επιλέχθηκαν θα διεξαχθεί σε 21 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, με το Ηνωμένο Βασίλειο (69), τη Γερμανία (43) και τη Γαλλία (30) να είναι οι τρεις χώρες που θα φιλοξενήσουν τα περισσότερα ερευνητικά έργα σε φορείς τους.

Δείτε ποιοι είναι οι 5 Έλληνες ερευνητές:

1. Χαράλαμπος Αναστασίου

Anastasiou Charalampos

O Χαράλαμπος Αναστασίου με το ερευνητικό έργο PertQCD (Automization of perturbative QCD at very high order) στο Swiss Federal Institute of Technology Zurich (ETH Zurich).

2.Βασίλης Ντζιαχρήστος

Ntziachristos Vasilis

Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος με το ερευνητικό έργο PREMSOT (Precision Multi-Spectral Optoacoustic Tomography for Discovery Diagnosis and Intervention) στο Helmholtz – German Research Centre for Environmental Health.

3.Γεώργιος Φυτάς

Ο Γεώργιος Φυτάς με το ερευνητικό έργο Smartphon (Small and nano-scale phononics) στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

4.Νεκτάριος Ταβερναράκης

Tavernarakis Nektarios

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης με το ερευνητικό έργο MANNA (MacroAutophagy and Necrotic Neurodegeneration in Ageing) στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ταβερναράκης είχε χρηματοδοτηθεί με Advanced Grant και στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, το προηγούμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ.

5.Μιχάλης Αβέρωφ

Averof Michalis

Ο Μιχάλης Αβέρωφ με το ερευνητικό έργο reLIVE (Unraveling complex organ regeneration through live imaging and molecular profiling approaches) στο National Centre for Scientific Research (CNRS).

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, Carlos Moedas, δήλωσε: «Ως τμήμα του προγράμματος Ορίζοντας 2020, το ERC χρηματοδοτεί το έργο ορισμένων λαμπρών επιστημόνων στην έρευνα αιχμής, των οποίων οι ανακαλύψεις μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για την έναρξη νέων βιομηχανιών, νέων αγορών και να συνεισφέρουν στην ευημερία του πλανήτη».

Ο Πρόεδρος του ERC, Καθ. Jean-Pierre Bourguignon, σχολίασε τις φιλόδοξες και υψηλών απαιτήσεων προτάσεις που υπέβαλαν για χρηματοδότηση στα Advanced Grants οι εξέχοντες ερευνητές, τονίζοντας την υποστήριξη που παρέχει το ERC στην έρευνα αιχμής, επιτρέποντας στους επιστήμονες να δοκιμάσουν τα όρια της γνώσης τους, να ικανοποιήσουν την επιστημονική περιέργειά τους και να προχωρήσουν σε σημαντικές ανακαλύψεις.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ