Η Αρχαϊκή Κόρη της Ακρόπολης ταξιδεύει στη Ρωσία
Καλά Νέα

Η Αρχαϊκή Κόρη της Ακρόπολης ταξιδεύει στη Ρωσία

Την Παρασκευή 8 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης τα εγκαίνια της έκθεσης της αρχαϊκής Κόρης από το Μουσείο Ακρόπολης. Τα εγκαίνια σηματοδοτούν την εκκίνηση των εκδηλώσεων του «Έτους Ελλάδας στη Ρωσία».

Η Κόρη 670 είναι μια από τις ωραιότερες και καλύτερα διατηρημένες Κόρες της Ακρόπολης. Βρέθηκε το 1886 στα βορειοδυτικά του Ερεχθείου και χρονολογείται γύρω στο 520 – 510 π.Χ. Είναι ντυμένη με καταστόλιστα χρωματιστά ρούχα και εντυπωσιακά κοσμήματα και βαδίζει ανασηκώνοντας τον μακρύ χιτώνα της. Στο δεξί χέρι, που δεν σώζεται, θα κρατούσε μια προσφορά της στη θεά Αθηνά. Στο κεφάλι φορά στεφάνη διακοσμημένη με ζωγραφιστά ανθέμια, έλικες και άνθη λωτού, ενώ πρόσθετα μεταλλικά κοσμήματα θα ήταν στερεωμένα άλλοτε στις οπές. Στα αυτιά φορά σκουλαρίκια με ζωγραφιστούς ρόδακες και στον αριστερό καρπό βραχιόλι σε σχήμα φιδιού. Στα μαλλιά, τα μάτια, τα ρούχα και τα κοσμήματα διατηρούνται ίχνη των αρχικών χρωμάτων.

Μαζί με την Κόρη θα ταξιδέψουν, εικόνες, εικονογραφημένα χειρόγραφα, έργα γλυπτικής και μικρογλυπτικής, τμήματα ψηφιδωτών και τοιχογραφιών που καλύπτουν χρονικό διάστημα 11 αιώνων.

Οι Κόρες, τα μαρμάρινα αγάλματα νεαρών κοριτσιών, ήταν το πιο συνηθισμένο αφιέρωμα στο ιερό της Αθηνάς στην Ακρόπολη κατά την Αρχαϊκή Εποχή (6ος αι. – αρχές 5ου αι. π.Χ.). Τι αντιπροσωπεύουν δεν είναι γνωστό. Έχουν ερμηνευτεί ως θεές, ιέρειες, κορίτσια στην υπηρεσία της θεάς ή απλές θνητές. Όπως και τα άλλα γλυπτά της Ακρόπολης, έπεσαν θύμα της καταστροφικής μανίας των Περσών το 480 π.Χ. Η απόφαση των Αθηναίων να θάψουν τα συντρίμμια σε μεγάλους λάκκους στάθηκε η αιτία να διατηρηθούν τα ίχνη των χρωμάτων. Στις ανασκαφές της Ακρόπολης βρέθηκαν πάνω από 200 Κόρες διαφόρων μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων και των θραυσμάτων τους, καθιστώντας αυτή τη συλλογή του Μουσείου Ακρόπολης τη μεγαλύτερη στον κόσμο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ