Έντεκα νησιά ιδανικά για διακοπές χαλάρωσης
Προορισμοί

Έντεκα νησιά ιδανικά για διακοπές χαλάρωσης

Τα ελληνικά ύδατα είναι γεμάτα από δεκάδες μικρούς θησαυρούς ξεχασμένους από τον χρόνο, βγαλμένους από άλλες εποχές, με λίγους κατοίκους και τη φύση να υπερισχύει σε ομορφιά από πολλά άλλα πολυσύχναστα νησιά. Σας προτείνουμε, λοιπόν, έντεκα εναλλακτικούς, νησιώτικους προορισμούς για χαλάρωση, ηρεμία και ξεχωριστές διακοπές σε κρυστάλλινα νερά, για όσους προτιμούν τις διακοπές μακριά από τα πλήθη και την πολυκοσμία.

 

1. Καστελλόριζο, Δωδεκάνησα

Το ακριτικό και γοητευτικό Καστελλόριζο, με τους 498 κατοίκους, βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και αποτελεί εδώ και χρόνια έναν προορισμό για λίγους. Το κτίριο το οποίο έδωσε στο νησί το όνομά του είναι το Κάστρο των Ιπποτών, το διάσημο Καστέλο Ρόσο (Castello Rosso, δηλ. το Κόκκινο Κάστρο) που ανάγεται στον 14ο αιώνα, ενώ ο διατηρητέος του οικισμός με τα πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια, αλλά και η σπουδαία του ιστορική διαδρομή είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που κάνουν αυτόν τον μικρό παράδεισο να ξεχωρίζει. Επίσης, ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά μνημεία της Μεσογείου κι ένα από τα μεγαλύτερα ενάλια σπήλαια της χώρας, το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό για τον σταλακτικό του πλούτο, αλλά και για τα καταγάλανα νερά του, βρίσκεται στα νότια του νησιού. Aυτή είναι η «γαλάζια σπηλιά» του Καστελόριζου, όπου και κατοικούν φώκιες μονάχους-μονάχους -οι οποίες συνήθως είναι αθέατες στους επισκέπτες- για αυτό και ονομάζεται «Φώκιαλη». Εκτός από τις φώκιες, το σπήλαιο φιλοξενεί και χιλιάδες αγριοπερίστερα, ενώ στον βυθό του υπάρχουν μοναδικά και σπάνια είδη ψαριών.

 

2. Χάλκη, Δωδεκάνησα

Ζωηρές αποχρώσεις σαν ψηφιδωτό χρωμάτων, ηρεμία, πανέμορφα τοπία και μόνιμος πληθυσμός κάτω από 500 άνθρωποι. Αυτή είναι η Χάλκη, το μικρό αλλά ειδυλλιακό νησί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, με τη μοναδική αίσθηση ησυχίας. Για το όνομά της ακούγεται πως είτε οφείλεται στα ορυχεία και τα εργαστήρια επεξεργασίας χαλκού, που υπήρχαν στο νησί κατά την αρχαιότητα, είτε από τη φοινικική λέξη «κάρκι» ή «κάλχι», που σημαίνει «πορφύρα», το όστρακο που αφθονούσε στις ακτές του νησιού. Οι βόλτες οδηγούν τα βήματα του ταξιδιώτη στα πλακόστρωτα δρομάκια, ανάμεσα σε αρχοντικά και ανακαινισμένα σπίτια που διατηρούν ακέραιο τον χαρακτήρα και το παρελθόν τους. Οι υψηλότερες κορυφές της είναι το Μεροβίγλι και ο Προφήτης Ηλίας, ενώ οι παραλίες της είναι οι περισσότερες απότομες και βραχώδεις, με κρυστάλλινα νερά που μένουν αξέχαστα.

 

3. Ψαρά, Βόρειο Αιγαίο

Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί περιγράφουν τα Ψαρά ως «μια κουκίδα στο πέλαγος, μακριά από τα γνωστά τουριστικά μονοπάτια», όπου ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο ανακαλύπτουν και δημιουργούν τον προσωπικό τους παράδεισο, με τα υλικά που προσφέρει η αιγαιοπελαγίτικη φύση και οι 458 κάτοικοί. Όμως αυτη η κουκίδα ήταν και γενέτειρα του Κωνσταντίνου Κανάρη, του Δημήτρη Παπανικολή και του γνωστού εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη. Βασικό γνώρισμα των Ψαρών είναι τα εξηνταεφτά ξωκλήσια, τα μικρά στολίδια του νησιού που ανήκουν στην ενορία, αλλά συντηρούνται από τους κατοίκους, καθώς κάθε οικογένεια έχει αναλάβει να φροντίζει και από ένα. Οι περιηγητές θα εκτιμήσουν, επίσης, τη λιτή ομορφιά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου με τα εξήντα σκαλοπάτια, που χτίστηκε το 1793, και της μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τα σπάνια χειρόγραφα και τα ιερατικά κείμενα, τυπωμένα στη Μόσχα και τη Βενετία. Έξω από τον οικισμό, στην περιοχή Αρχοντίκι, αξίζει κανείς να επισκεφθεί τους Μυκηναϊκούς τάφους που έχει φέρει στο φως η  Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Ξεχωρίζουν ακόμη το Παλαιόκαστρο, το οποίο έχτισαν άποικοι (Θεσσαλείς, Eυβοείς και Xιώτες) τον 15ο αι. για τον φόβο των πειρατών (εδώ, ένας φάρος φωτίζει το πολυσύχναστο πέρασμα ανάμεσα στη Xίο και τα Ψαρά) και ο λόφος της Μαύρης Ράχης, με το μνημείο της σφαγής. Η Μνήμη του Ολοκαυτώματος των Ψαρών τιμάται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου και γίνεται αφορμή για εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

4. Κουφονήσια, Κυκλάδες

koufonisi

Τα Κουφονήσια είναι ένα μικρό σύμπλεγμα της Νάξου και της Αμοργού και περιλαμβάνει τα νησιά Πάνω και Κάτω Κουφονήσι, τα οποία χωρίζει ένας στενός πορθμός 200 μ. Το όνομά τους οφείλεται στις πελώριες σπηλιές, που έβλεπαν από μακριά οι κουρσάροι, θεωρώντας ότι τα νησιά ήταν κούφια. Κοντά σε αυτά βρίσκεται και η ερημωμένη Κέρος, η οποία αποτελεί προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο, αφού στο έδαφός της έχουν βρεθεί κατά καιρούς σημαντικά ευρήματα κυκλαδικής τέχνης. Τα Κουφονήσια είναι αγαπημένος προορισμός όσων αναζητούν ήρεμες διακοπές, απάνεμες ακρογιαλιές με χρυσαφένια άμμο, μικρές φυσικές πισίνες με γαλαζοπράσινα νερά, αυθεντικό νησιώτικο γλέντι και ολόφρεσκα θαλασσινά. Στο Πάνω Κουφονήσι τις εντυπώσεις κερδίζουν το Λουτρό, ο Παριανός, ο Φοίνικας, ο Φανός, η Ιταλίδα και το Πορί που προσφέρεται για windsurfing, ενώ στο Κάτω Κουφονήσι οι ερημικοί αμμώδεις παράδεισοι Παναγιά, Δέτης, και Νερό. Με σκάφος ή με καΐκι κανείς μπορεί να κάνει τον γύρο του νησιού για να θαυμάσει τις θαλασσοσπηλιές και τα κοντινά νησάκια Πρασούρα, Γλαρονήσι, Βούλγαρη, Τσουλούφι, Λάζαρος και Μεγάλη Πλάκα, που έχουν κηρυχθεί ως περιοχές φυσικού κάλλους. Η Χώρα είναι ένας χαρακτηριστικός κυκλαδίτικος οικισμός με φρεσκοασβεστωμένα σπίτια και γραφικά σοκάκια. Στο κέντρο, δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του νησιού.

 

5. Σίκινος, Κυκλάδες

Η Σίκινος, ένα μικρό νησάκι, με λιγότερους από 300 μόνιμους κατοίκους, μεταξύ Ίου και Φολεγάνδρου, αποτελεί μία από τις ιδανικές επιλογές για ήσυχες διακοπές αποφόρτισης από τα άγχη και τις φροντίδες μιας κουραστικής καθημερινότητας. Τοπίο αυθεντικά κυκλαδίτικο, όπου κυριαρχούν οι αναβαθμίδες με τις ξερικές καλλιέργειες, οι ξερολιθιές, τα πολυάριθμα ξωκλήσια -το πάλλευκο εκκλησάκι της Παναγιάς της Παντοχαράς ήταν επιθυμία-τάμα του Οδυσσέα Ελύτη- και οι καταπληκτικές παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά. Λιμάνι του νησιού είναι η Αλοπρόνοια, ενώ η Χώρα «μοιράζεται» σε δύο γειτονιές, σε αντικριστές βουνοπλαγιές, το Κάστρο και το Χωριό. Το Κάστρο είναι οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα, με κάτασπρα σπιτάκια και φροντισμένες αυλές. Στην πλατεία του βρίσκεται η εκκλησία της Παντάνασσας, που χρονολογείται από το 1787, ενώ στο υψηλότερο σημείο του στέκει το μοναστήρι της Χρυσοπηγής, που χρονολογείται από το 1690. Παρά το μικρό μέγεθός της, η Σίκινος έχει ξέφωτα με συναρπαστική θέα και φύση και ζωή που προστατεύονται από το δίκτυο Natura 2000. Άξια ενθύμια από τον μαγικό αυτόν τόπο είναι το γευστικότατο θυμαρίσιο μέλι, το παστέλι, τα «μελετίνια», τα ντόπια τυροκομικά, καθώς και η κάππαρη.

 

6. Ανάφη, Κυκλάδες

Η Χώρα της Ανάφης, με τους 275 κατοίκους, είναι χτισμένη στα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου και έχει ολόλευκα σπίτια με θόλους και στενά δρομάκια φτιαγμένα από πέτρα. Οι εκκλησίες, οι μικρές πλατείες, τα καμαροσκεπή και τα επιπεδόστεγα σπίτια και τα ασπρισμένα σκαλιά δημιουργούν ένα γραφικό σύνολο, ενώ τα ερείπια του ενετικού κάστρου έχουν ενσωματωθεί στον οικοδομικό ιστό του οικισμού. Η πεζοπορία, το ποδήλατο και τα γαϊδουράκια, που ακόμη χρησιμοποιούν οι ντόπιοι, είναι οι καλύτεροι τρόποι περιπλάνησης του νησιού μέσα από το δίκτυο μονοπατιών, συνολικού μήκους 18 χλμ., που διατρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της Ανάφης. Στο αναφιώτικο τοπίο ξεχωρίζουν τα «φουρνόσπιτα», παλιές αγροικίες με κοιτώνα-αποθήκη και ιδιαίτερα μεγάλο φούρνο, και τα «μνημόρια», μικρά οστεοφυλάκια σε περίοπτες θέσεις. Σε πλαγιά του λόφου αναπτύσσεται η εντυπωσιακή νεκρόπολη με μνημειακούς τάφους και πολυάριθμα επιτύμβια γλυπτά και στη θέση «Βρύση» υπάρχει μία κατάφυτη τοποθεσία  με τρεχούμενα νερά και πλατάνια. Στο ανατολικό άκρο του νησιού υψώνεται ο επιβλητικός Κάλαμος (υψ. 480 μ.), δεύτερος υψηλότερος μονόλιθος μετά το Γιβραλτάρ, που είναι αναρριχητικό πεδίο υψηλών προδιαγραφών τα τελευταία χρόνια. Στους πρόποδες του Καλάμου βρίσκονται το ιερό του Αιγλίτη ή Αναφαίου Απόλλωνα και η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής (Κάτω Παναγιά), ενώ στην κορυφή του Καλάμου φτάνει κανείς στη Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας (Άνω Παναγιά) μετά από πεζοπορία μιάμισης ώρας μέσα από ένα επιβλητικό ορεινό τοπίο.

 

7. Σχοινούσα, Κυκλάδες

Οι δαντελωτές ακρογιαλιές, τα χαμηλά σπίτια με τα γαλάζια παράθυρα και οι λιθόστρωτες αυλές με τα λουλούδια είναι κάποιες από τις εικόνες που αντικρίζει κανείς στη Σχοινούσα. Το νησί έχει 226 κατοίκους, δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσσαριά, ανήκει στο σύμπλεγμα των μικρών Κυκλάδων και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα μικρά νησιά του Αιγαίου που γεμίζει αξέχαστες αναμνήσεις τον ταξιδιώτη. Το θαμνώδες φυτό σχίνος ευδοκιμεί σε όλο το νησί, χαρίζοντάς του και το όνομα του, ενώ το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, θεωρείται από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε ολόκληρο το Αιγαίο. Η Σχοινούσα έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, καθώς φιλοξενεί αποδημητικά πουλιά και ενδημικά κυκλαδίτικα φυτά. Έχει κρυστάλλινα νερά και πολλά μυστικά λιμανάκια, ενώ στη μικρή παραλία Ψιλή Άμμος, τα τιρκουάζ νερά και η λευκή άμμος με τις αμμοθίνες δίνουν μια εξωτική αίσθηση στο τοπίο. Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου είναι της Παναγιάς της Ακαθής, όπου μαγειρεύονται οι τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως η φάβα, το λαδοτύρι και η ξινομυζήθρα.

 

8. Αγαθονήσι, Δωδεκάνησα

Το Αγαθονήσι, είναι το βορειότερο νησί του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος, βρίσκεται πολύ κοντά στη Σάμο και έχει πληθυσμό 200 κατοίκους. Αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι ότι εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων πουλιών κι ότι χαρακτηρίζεται από μικρά μεγέθη, αργούς ρυθμούς και ιδιαίτερα φιλόξενους κατοίκους. Ο μόνιμος πληθυσμός ασχολείται με τη γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία. Στο Αγαθονήσι υπάρχουν τρεις οικισμοί, το Μεγάλο Χωριό, που είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος οικισμός του νησιού, αλλά αθέατος από τη θάλασσα, το Μικρό Χωριό και ο Άγιος Γεώργιος. Διαθέτει μια αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα, καθώς διαθέτει έναν πέτρινο τοίχο γύρω από τα σπίτια, με μεγάλες πόρτες-εισόδους. Ο μικρός ανέγγιχτος παράδεισος του Αγαθονησίου έχει πολλά να προσφέρει στους τουρίστες, από πεντακάθαρες παραλίες, όπως ο Άγιος Γεώργιος, η Σπηλιά, ο Γαϊδουρόλακος και το Τσαγκάρι, μέχρι ενδιαφέροντα αξιοθέατα όπως οι Θόλοι, ένα μοναδικό οικοδομικό συγκρότημα που αποτελεί εξαιρετικής σπουδαιότητας αρχιτεκτονικό μνημείο των προ βυζαντινών χρόνων.

 

9. Δονούσα, Κυκλάδες

Η Δονούσα είναι το βορειότερο νησί των Μικρών Κυκλάδων, έχει 110 κατοίκους και βρίσκεται ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού. Η καρδιά του νησιού χτυπά στον Σταυρό, το μεγαλύτερο χωριό στο νοτιοδυτικό άκρο του, με τα λευκά σπίτια με τα μπλε και πράσινα παράθυρα να ταυτίζονται με την κλασική κυκλαδίτικη εικόνα. Ο οικισμός φτιάχτηκε από τους πρώτους κατοίκους που ήρθαν στο νησί από την Αμοργό. Στην άνυδρη, σε γενικές γραμμές, Δονούσα, το νερό ρέει άφθονο στο χωριό Μερσίνι, τροφοδοτώντας γενναιόδωρα τη φύση. Οι παραλίες είναι το Λιβάδι, το Λιμενάρι και η Καλοταρίτισσα, ενώ στον βυθό του Κέδρου διακρίνεται το ναυάγιο γερμανικού πλοίου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με καΐκι μπορεί κανείς να φτάσει και σε όλες τις απρόσιτες από ξηράς κι εξίσου εντυπωσιακές παραλίες με σμαραγδένια νερά. Μεγαλειώδεις είναι οι σπηλιές του νησιού, η Φωκοσπηλιά (στον κάβο του Μοσχονά), άλλοτε καταφύγιο πειρατών, μα σήμερα μέρος συγκέντρωσης απο φώκιες, και η Σπηλιά του Τοίχου (στον Άσπρο Κάβο) με υπέροχους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Αξιοσημείωτες είναι και οι τοπικές γεύσεις, όπως η «σούβλη», κρέμα που φτιάχνεται από σιτάρι, το πατατάτο, το παστέλι, τα αρανιστά, τα ξεροτήγανα, τη μαρμελάδα φραγκόσυκο και τη ρακή από αποξηραμένα σύκα.

 

10. Ηρακλειά, Κυκλάδες

Το νησί με τους 150 κατοίκους είναι το δυτικότερο των λεγόμενων Μικρών Κυκλάδων και βρίσκεται νότια της Νάξου. Το λιμάνι και ο οικισμός Παναγία, η χώρα της Ηρακλειάς, απέχουν περίπου 4,5 χιλιόμετρα. Τα σπίτια του χωριού ήταν πέτρινα και ενσωματωμένα πλήρως στο περιβάλλον, για να προστατεύονται από τους πειρατές και να μην είναι ορατά από τη θάλασσα. Αντίθετα, η θέα από τη Χώρα στα γύρω νησιά είναι εκθαμβωτική. Νάξος, Πάρος, Αμοργός και λοιπές μικρές Κυκλάδες διακόπτουν με τον όγκο τους την πανοραμική εικόνα στο Αιγαίο. Από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του νησιού είναι το σπήλαιο του Αϊ- Γιάννη, το μεγαλύτερο των Κυκλάδων. Ο μύθος λέει ότι από το σπήλαιο αυτό πετούσε πέτρες στον Οδυσσέα ο Πολύφημος, κι έτσι δημιουργήθηκαν οι δύο βραχονησίδες που πλαισιώνουν την Ηρακλειά, τα λεγόμενα Αβελονήσια. Άγρια ομορφιά κρύβει ο Μέριχας, ο όρμος με τους απόκρημνους βράχους με ύψος δεκάδων μέτρων, όπου φωλιάζουν γύπες.

 

11. Αρκοί, Δωδεκάνησα

Οι Αρκοί είναι ένα μικρό κομμάτι γης δίπλα στην Πάτμο και τη Λέρο. Είναι ένας επίγειος παράδεισος, αφού τα μόνα κτίρια που υπάρχουν είναι τα σπίτια των 45 κατοίκων, δύο ταβέρνες και ένα μπαρ, ενώ τριγύρω το μάτι πέφτει μόνο σε θάλασσα και τον φυσικό πλούτο του νησιού, καθώς δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα αφού οι αποστάσεις είναι πολύ κοντινές και ο δρόμος εκτείνται μονάχα για 3χλμ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, σκάφη από τα γειτονικά νησιά μεταφέρουν τουρίστες για κολύμπι και καταδύσεις στις όμορφες, μπλε λιμνοθάλασσες των Αρκιών με τα κρυστάλλινα νερά. Οι επισκέπτες που αγαπούν την ησυχία, το περπάτημα και τη χαλάρωση στην παραλία και θέλουν να παραμείνουν στο νησί για περισσότερο από μία ημέρα, μπορούν να βρουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένα μικρό μίνι μάρκετ. Στο νοτιότερο των Αρκιών, όπου τελειώνει ο δρόμος, είναι η παραλία Τηγανάκια, που αποτελείται από μια σειρά τριών όρμων και μια υπέροχη θέα.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Δεν έχω πάει σε κανένα αλλά θα έβαζα πρώτους προορισμούς Ανάφη, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Ηρακλειά.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ