Μπορεί ο υπολογιστής σας να λειτουργήσει με φως αντί για ηλεκτρισμό;
Καλά Νέα

Μπορεί ο υπολογιστής σας να λειτουργήσει με φως αντί για ηλεκτρισμό;

Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή, προερχόμενοι από το Ινστιτούτο Max Planck (MPI) της Κβαντικής Οπτικής στο Garching της Γερμανίας, από το Πανεπιστήμιο Texas A & M στο Τέξας, και από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, ανακάλυψαν ότι τα ηλεκτρόνια σε κρυπτό-άτομα χρειάζονται λίγο περισσότερο από 100 attoseconds (αττοδευτερόλεπτα) για να ανταποκριθούν στους εξαιρετικά σύντομους παλμούς φωτός. Είναι η πρώτη άμεση μέτρηση της έμφυτης νωθρότητας του ηλεκτρονίου. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “Nature”.

Ο Κρητικός φυσικός, Ελευθέριος Γουλιελμάκης, είναι ερευνητής στο γερμανικό Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ και επικεφαλής της Ομάδας Αττοηλεκτρονικής του Εργαστηρίου Αττοφυσικής του Ινστιτούτου Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ.

Η ομάδα του δημιούργησε τους πιο σύντομους παλμούς φωτός και με αυτούς μέτρησε για πρώτη φορά τον χρόνο αντίδρασης των ηλεκτρονίων που βρίσκονται μέσα στα άτομα της ύλης στο φως. Οι πιο γρήγοροι παλμοί ορατού φωτός που έχουν ποτέ δημιουργηθεί στο εργαστήριο του Έλληνα επιστήμονα «αναβοσβήνουν» κάθε 380 αττοδευτερόλεπτα, δηλαδή 380 δισεκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Ο χρόνος αντίδρασης των ηλεκτρονίων στο φως υπολογίσθηκε σε περίπου 100 αττοδευτερόλεπτα, δηλαδή δισεκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.

Αυτό που έκανε δυνατή αυτή την ανακάλυψη είναι η ανάπτυξη ενός νέου εργαλείου που παράγει εξαιρετικά σύντομους και ισχυρούς παλμούς φωτός, εξηγεί ο φυσικός. Η συσκευή, η οποία αποκαλείται συνθεσάιζερ πεδίου φωτός, είναι σε θέση να παράγει παλμούς φωτός που είναι ακριβώς το ήμισυ ενός μήκους κύματος.
«Οι άνθρωποι δεν πίστευαν ότι ήταν δυνατόν να συμπιεστεί το φως σε κάτι μικρότερο από έναν πλήρη κύκλο ταλάντωσης” τονίζει ο Γουλιελμάκης.

Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και υπολογιστών που θα βασίζονται στο φως και όχι στον ηλεκτρισμό για την επεξεργασία των δεδομένων.

Η ομάδα του Γουλιελμάκη θα συνεχίσει τις έρευνές της στον τρόπο που τα ηλεκτρόνια αντιδρούν στο φως και σε άλλα υλικά, ιδίως σε στερεά. Αν αυτό καταστεί εφικτό, τότε θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για τον έλεγχο των ηλεκτρονίων σε υλικά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τη βιομηχανία ηλεκτρονικών στο μέλλον.

«Υπάρχει μια γέφυρα ανάμεσα στη φωτονική και στην ηλεκτρονική και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι την κατανοούμε», δήλωσε ο Γουλιελμάκης

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ