2 ελληνικά αμφιθέατρα στα 10 κορυφαία της Ευρώπης
Καλά Νέα

2 ελληνικά αμφιθέατρα στα 10 κορυφαία της Ευρώπης

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph παρουσιάζει τη λίστα με τα 10 πιο εντυπωσιακά αρχαία αμφιθέατρα στην Ευρώπη. Οι Αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι λάτρευαν τα αθλήματα, όπως αναφέρει το άρθρο. Η απόδειξη είναι ότι παντού σε διάφορες ευρωπαικές χώρες μπορούμε να βρούμε αμφιθέατρα μεγαλειώδη είτε ελλειπτικά είτε ημικυκλικά. Αρκετά από αυτά κατασκευάστηκαν από τους Ρωμαίους για τους Μονομάχους. Επίσης, αρκετά είναι φτιαγμένα από τους Έλληνες αρκετούς αιώνες πριν, τα αμφιθέατρα αυτά φιλοξενούσαν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Όσα είναι σε καλή κατάσταση, τονίζει ο αρθρογράφος, λειτουργούν μέχρι σήμερα φιλοξενώντας παραστάσεις. Στη λίστα παρουσιάζονται 2 αμφιθέατρα που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το Ηρώδειο στην Αθήνα και το αρχαίο αμφιθέατρο των Δελφών είναι τα 2 αμφιθέατρα που ξεχωρίζουν σύμφωνα με την Telegraph.

Δείτε το top 10:

1.Πομπηία

 

Στην Πομπηία υπάρχει ένα οβάλ αμφιθέατρο, ένα ημικυκλικό θέατρο και ένα μικρότερο θέατρο. Κάθε αρένα είναι σε εξαιρετική κατάσταση, αν και οι περισσότερες θέσεις του αμφιθεάτρου λείπουν. Στην ξενάγηση μπορείτε να δείτε τα 2 θέατρα αλλά όχι το αμφιθέατρο.

2. Κολοσσαίο, Ρώμη

Ολοκληρώθηκε το 80 π.Χ. Είναι το πιο διάσημο Ρωμαικό αμφιθέατρο στον κόσμο και μπορούσε να φιλοξενήσει 50 χιλιάδες θεατές. Το χρησιμοποιούσαν για μάχες με μονομάχους ή για τραγωδίες. Η ύπαρξη των 4 ορόφων θεωρείται εξαιρετικό επίτευγμα της μηχανικής. Λείπει ο επάνω όροφος αλλά το μεγαλείο του δεν μπορεί να αγνοηθεί.

3. Pula

Η εντυπωσιακή αρένα της Κροατίας είναι καλοδιατηρημένη. Είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες, ολοκληρώθηκε το 68 π.Χ και μπορεί να φιλοξενήσει 23 χιλιάδες θεατές. Έχει φιλοξενήσει καλλιτέχνες όπως ο Pavarotti και ο Tom Jones.

4. Έφεσσος

Γνωστή ως εμπορικός κόμβος, η Έφεσσος και το τεράστιο ελληνικό θέατρο χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ. Είχε 66 σειρές και οι θεατές μπορούσαν να παρακολουθήσουν πολιτικά, θρησκευτικά και μουσικά δρώμενα. Το θέατρο είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο.

5. Ηρώδειο – Αθήνα

Σκεφτείτε την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, δίπλα βρίσκονται 2 πολύ σημαντικά θέατρα, το Ηρώδειο που χρονολογείται στο 161 π.Χ. και το ακόμα πιο αρχαίο θέατρο του Διονύσου. Αν βρεθείτε στην Αθήνα επισκεφθείτε τα 2 θέατρα αμέσως μετά από την Ακρόπολη.

 6. Taormina

Αυτό κάνει αυτό το αρχαιοελληνικό θέατρο να ξεχωρίζει είναι ο περιβάλλον χώρος με το βουνό της Έτνας. Χρονολογείται στον 7ο αιώνα π.Χ. και οι Ρωμαίοι το επέκτειναν. Το θέατρο απέχει μόλις λίγα μέτρα από τον κεντρικό δρόμο της Ταορμίνας στη Σικελία. Ξεναγήσεις γίνονται αλλά μπορείτε να απολαύσετε μόνοι σας έναν περίπατο.

7. Πέργαμος

Λέγεται πως είναι το πιο απότομο αρχαίο θέατρο στον κόσμο, αυτό το αρχαιοελληνικό θαύμα στην Ακρόπολη της Περγάμου χρονολογείται είναι 2.300 ετών. Η θέα από την κορυφή των 80 σειρών του είναι συγκλονιστική. Επισκεφθείτε το μόνοι σας είτε ως μέρος ξενάγησης.

8. Δελφοί

Πάνω από τον ναό του Απόλλωνα σε αυτόν τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται ένα καλοδιατηρημένο αρχαιοελληνικό θέατρο 2400 ετών σμιλεμένο στον Παρνασσό. Υπάρχει και ένα στάδιο που χρησιμοποιούσαν για τα αθλήματα. Η θέα από το θέατρο των Δελφών είναι συγκλονιστική.

9. Cartagena

Ήρθε στο φως πρόσφατα αυτό το εξαιρετικό Ρωμαικό θέατρο στην Ισπανία. Το θέατρο είναι ανοιχτο 6 ημέρες την εβδομάδα και είναι πολύ κοντά στο λιμάνι.

10. Arles

Το οβάλ αμφιθέατρο είναι σχεδόν το πιο άθικτο στον κόσμο και χτίστηκε το 90 π.Χ. Χωρούσε 20 χιλιάδες θεατές. Πλέον φιλοξενεί μουσικές παραστάσεις και συναυλίες.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ