Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει τα 150 χρόνια λειτουργίας του
Καλά Νέα

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει τα 150 χρόνια λειτουργίας του

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του, τα οποία συμπληρώνονται στις 3 Οκτωβρίου 2016. Οι ποικίλες και ενδιαφέρουσες δράσεις επετειακού χαρακτήρα, ωστόσο, απλώνονται σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους, όπως δήλωσε η διευθύντριά του, Μαρία Λαγογιάννη, κατά την παρουσίαση ενός εντυπωσιακού πανοράματος για το 2016.

Μεταξύ των ειδήσεων που ξεχώρισαν ήταν και η ανακήρυξή του, στις 18 Μαΐου τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ως τιμώμενου μουσείου για το 2016 από το ελληνικό τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), μια τιμή που οφείλεται τόσο στην προσφορά του στον πολιτισμό, όσο και στον πανελλήνιο χαρακτήρα των συλλογών του, που εκπροσωπούν τις πανανθρώπινες αξίες.

Η νέα χρονιά σηματοδοτείται από νέες και παλιές δράσεις που εξελίσσονται, όπως το Αθέατο Μουσείο, που σήμερα εγκαινίασε ένα ακόμα συναρπαστικό έκθεμά του, το οποίο και θα παραμείνει στη γνωστή προθήκη, στην Αίθουσα του Βωμού, για δυο μήνες. Πρόκειται για τον αττικό ερυθρόμορφο καλυκωτό κρατήρα, ένα κατεξοχήν συμποσιακό αγγείο, που χρονολογείται μεταξύ 390 και 385 π. Χ. και απεικονίζει πλάι στον Διόνυσο τη Νίκη, μια ασυνήθιστη παρουσία που πιθανόν να συμβολίζει την ευτυχισμένη ζωή και τη νίκη εναντίον του θανάτου.

Από τις νέες δράσεις ξεχωρίζει το «Ανοιχτό Μουσείο», που έχει ως κύριο άξονα την εξωστρέφεια και τον διάλογο με την κοινωνία, αλλά και τη σύμπραξη του Μουσείου με τους κοινωνικούς φορείς.

«Ανταποκρινόμενο στο αίτημα των επισκεπτών του, το Μουσείο ανοίγει την αυλαία στους χώρους πίσω από τη σκηνή, στα εργαστήρια συντήρησης και στους χώρους αρχαιολογικής έρευνας, εκεί όπου οι άνθρωποι του Μουσείου προετοιμάζουν όσα προβάλλονται στις λαμπρές εκθεσιακές αίθουσες», τόνισε η Μαρία Λαγογιάννη.

Επίσης, ειδικές θεματικές παρουσιάσεις από τους αρχαιολόγους και ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια εξοικείωσης από τους συντηρητές του θα προσφέρονται σε τακτές ημερομηνίες σε ολόκληρη τη διάρκεια του 2016, εμπλουτίζοντας τη μουσειακή εμπειρία και εμβαθύνοντας τη σχέση του φιλόξενου Μουσείου με τους φίλους και τους επισκέπτες του.

Παράλληλα, από τον Ιανουάριο και σε ολόκληρο το τρέχον έτος θα γίνονται πρωτότυπες δράσεις επετειακού χαρακτήρα, που θα αποτελούν συνέργειες με εκπαιδευτικούς φορείς, καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σωματεία και κοινωνικούς φορείς, όπως ο Σύλλογος Γλυπτών Ελλάδος, οι Έλληνες Κεραμείς μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το ΤΕΙ Γραφιστικής Αθηνών, το ΤΕΙ Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Αθηνών, το Μουσείο των Ηρακλειδών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης του Τόκυο, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Εθνικό Θέατρο, η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, η Εθνική Πινακοθήκη, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και η ΕΡΤ.

Η καταληκτική δράση που θα πλαισιώσει την εορταστική ατμόσφαιρα είναι η επετειακή έκθεση με τίτλο «Οδύσσειες», που μέσα από τις μοναδικές συλλογές του μουσείου, οι οποίες ξεκινούν από τη νεολιθική περίοδο και καταλήγουν στην ύστερη αρχαιότητα, θα προβληθεί η διαχρονική πάλη του ανθρώπου για επιβίωση, ανάπτυξη, κατάκτηση της γνώσης και της ευτυχίας.

Την ίδια στιγμή, μεγάλοι σύγχρονοι ποιητές, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης και ο Ρίτσος, θα κρατήσουν το νήμα που θα γεφυρώσει τους πολλαπλούς συμβολισμούς της ομηρικής Οδύσσειας με το σήμερα.

Πλούσιο ήταν όμως το έργο του Μουσείου και για το 2015. Όπως ανέφερε η διευθύντριά του, εξυπηρετήθηκαν 103 ερευνητικά προγράμματα, ελληνικά και διεθνή, εφαρμόστηκαν πρωτοποριακές μέθοδοι συντήρησης, όπως η ανάλυση της σύστασης του κράματος του μετάλλου του Εφήβου των Αντικυθήρων μέσω φασματοσκοπίας ακτινών X Φθορισμού (XRF) και η φυσικοχημική διερεύνηση των γλυπτών του ναυαγίου των Αντικυθήρων με γεωραντάρ.

Επιπλέον, εφαρμόστηκαν 15 εκπαιδευτικά προγράμματα και σχεδιάσθηκαν επτά νέα, στα οποία συμμετείχαν 2.500 μαθητές και 2.600 περίπου οικογένειες με παιδιά, ηλικίας 6 – 12 ετών, ενώ εξυπηρετήθηκαν 600 περίπου αιτήματα χρήσης φωτογραφικού υλικού σε έντυπες ή και διαδικτυακές εκδόσεις και πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες κινηματογραφήσεις από ελληνικά και ξένα τηλεοπτικά δίκτυα και εκπαιδευτικούς φορείς.

Τεράστια ήταν και η συμβολή του Μουσείου σε εννέα περιοδικές εκθέσεις στην Ευρώπη και στην Αμερική, με τον προσωρινό δανεισμό 550 αρχαίων έργων, μεταξύ των οποίων η μεγάλη έκθεση «Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», την οποία είδαν χιλιάδες άνθρωποι σε Καναδά και ΗΠΑ, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές. Επιπλέον, συνδιοργάνωσε τρεις μεγάλες εκθέσεις στην Μαδρίτη, στην Βασιλεία της Ελβετίας και στο Τόκιο της Ιαπωνίας, ενώ σημαντική ήταν η δράση του και στο εσωτερικό, με την πραγματοποίηση της περιοδικής έκθεσης «Ένα όνειρο ανάμεσα στα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των Περιηγητών. 17ος -19ος αιώνας», που συνεχίζεται, φυσικά και με το «Αθέατο Μουσείο», που για δυο μήνες προβάλλεται ένα επιλεγμένο έκθεμα από τον κόσμο των αποθηκών του.

Εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στο καφέ του, μουσικά δρώμενα, αρχαιολογικές παρουσιάσεις, νέες εκδόσεις, ένας ιστότοπος που έγινε ακόμα πιο φιλικός τη χρονιά που πέρασε, αλλά και η εγκαινίαση ενός blog όπου παρουσιάζεται η προετοιμασία των δράσεων του, συντέλεσαν τη χρονιά που πέρασε στη μεγαλύτερη εξωστρέφεια του Μουσείου και, όπως αναμενόταν, στην αύξηση των επισκεπτών του, που ετησίως φτάνουν τις 450.000.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ