Πως δημιουργήθηκε το Αιγαίο πέλαγος
Καλά Νέα

Πως δημιουργήθηκε το Αιγαίο πέλαγος

Η μεγάλη έκθεση «Αιγαίο: Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» παρουσιάζεται στο Ελληνικό Μουσείο (National Hellenic Museum) στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Η έκθεση εξιστορεί μέσα από σπάνια εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις την εξέλιξη του Αιγαίου πελάγους στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών και τις διεργασίες που συντελέστηκαν, ώστε να διαμορφωθεί το σημερινό ανάγλυφό του. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει με έναν εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο, εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις μορφές ζωής του Αρχιπελάγους, καθώς και τα φαινόμενα για την ερμηνεία των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε μύθους και τέχνη.

Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της TETRAGON. Η κεντρική ενότητα της έκθεσης επιτρέπει στον επισκέπτη να ανακαλύψει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος, την εξέλιξή του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγιήδας, μέχρι τη σημερινή μορφή του ελληνικού αρχιπελάγους. Βασική ενότητα της έκθεσης αποτελούν τα εντυπωσιακά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς και του υποθαλάσσιου τμήματος γύρω από την Νησίδα Νησιώπη. Δόθηκε ιδιαίτερη προβολή στην διεθνή αναγνώριση του Γεωπάρκου Λέσβου και των 4 Ελληνικών περιοχών που πρόσφατα αναγνωρίσθηκαν ως UNESCO Global Geoparks και οι δυνατότητες ανάπτυξης του γεωτουρισμού.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο Νational Ηellenic Museum έως 31 Αυγούστου 2016.

Στο χαιρετισμό του ο πρέσβης Λ. Τσίλας αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία παρουσίασης της έκθεσης “ΑΙΓΑΙΟΝ: Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους” στο Σικάγο καθώς λειτουργεί συμπληρωματικά με την παρουσίαση της μεγάλης έκθεσης “Οι Έλληνες από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο”.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι μεγάλων Μουσείων όπως ο πρόεδρος, η διευθύντρια και αντιπροσωπεία του Field Museum του Σικάγο, αντιπροσωπεία του National Geographic Museum Wasington DC, Αντιπροσωπεία του Canadian Museum of History, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Μουσείων και Εκθέσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α. Σ. Χούλια – Καπελώνη.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ