Στις ΗΠΑ η έκθεση “Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο”
Καλά Νέα

Στις ΗΠΑ η έκθεση “Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο”

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» («Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great») το επόμενο διάστημα θα βρίσκεται στο Μουσείο Field στο Σικάγο των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα από τις 25 Νοεμβρίου 2015 έως τις 10 Απριλίου 2016 οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μοναδικά εκθέματα.

Συνολικά, η έκθεση από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2016 θα έχει παρουσιαστεί σε τέσσερα μουσεία σε ΗΠΑ και Καναδά, στα Royal Ontario Museum, Canadian Museum of Civilization, The Field Museum και The National Geographic Museum. Το Σικάγο είναι ο τρίτος σταθμός και στη συνέχεια η έκθεση θα ταξιδέψει στον τελευταίο της σταθμό στην Ουάσινγκτον και το Μουσείο National Geographic.

Περισσότερα από 560 αρχαία αντικείμενα -αλλά και κάποια προπλάσματα, εκμαγεία και αντίγραφα- από ελληνικά μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Νομισματικό, το Επιγραφικό, το Μουσείο Ακρόπολης, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, θα ταξιδέψουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με σκοπό να συμπεριληφθούν στην έκθεση. Τα εκθέματα θα καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από την προϊστορία ως τους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους, η δε διάρθρωση της έκθεσης σε εννέα ενότητες έχει ως στόχο την εξοικείωση του επισκέπτη με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

“Αυτή η έκθεση  δεν είναι απλώς άλλη μια απλή έκθεση Ιστορίας για τους αρχαίους Έλληνες” δήλωσε ο William Πάρκινσον, ανθρωπολόγος και συνεργάτης επιμελητής της έκθεσης.

«Προοίμιο: Ο άνθρωπος στο προϊστορικό Αιγαίο» τιτλοφορείται η πρώτη ενότητα, που επικεντρώνεται σε έργα από τη νεολιθική εποχή στον ελλαδικό χώρο, την παρουσία των Κυκλαδιτών εμπόρων και ναυτικών με ταφικά ευρήματα από την Αμοργό, τη Νάξο και την Πάρο, αλλά και από τον κόσμο των Μινωιτών, που θα αναδείξουν χάλκινα και πήλινα ειδώλια, καραμαϊκά αγγεία, πινακίδες γραμμικής γραφής Α, κ.α.

Αλλά και ο μυκηναϊκός κόσμος δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια έκθεση. «Ο Αγαμέμνων και ο κόσμος των Μυκηναίων», όπως ονομάζεται η δεύτερη ενότητα, επικεντρώνεται όχι μόνο στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν αρχικά με τον μινωικό πολιτισμό, αλλά και στους βασιλικούς λακκοειδείς τάφους των Μυκηνών του 16ου π.Χ. αιώνα, καθώς και στα διοικητικά, οικονομικά και θρησκευτικά κέντρα που αναπτύχθηκαν την περίοδο αυτή στην κυρίως Ελλάδα.

Η ενότητα «Ήρωες και αριστοκράτες» διηγείται κάποια από τα γεγονότα που οδήγησαν στη μετάβαση από το ανάκτορο στην «πόλη- κράτος», στις μετακινήσεις ελληνικών φύλων, στην ίδρυση αποικιών και νέων οικονομικών κέντρων.

Οι επόμενες ενότητες «Αθλητές και Ολυμπιακοί Αγώνες» ή «Κούροι και Κόραι» μιλούν από μόνες τους ως προς τη θεματολογία που αναπτύσσουν, το ίδιο και η έκτη ενότητα «Λεωνίδας, ο βασιλιάς της Σπάρτης», όπου περίοπτη θέση θα έχει το γλυπτό του οπλίτη «Λεωνίδα» (480-470 π.Χ.) από το Μουσείο της Σπάρτης.

Στους Αθηναίους είναι αφιερωμένες οι δύο επόμενες ενότητες («Αθηναίοι και Δημοκρατία» και «Οι Αθηναίοι και τα επιτεύγματά τους»), όπου η δομή της αθηναϊκής δημοκρατίας τεκμηριώνεται από επιγραφές, ανάγλυφα, όστρακα οστρακισμού, δικαστικές ψήφους, νομίσματα και προπλάσματα.

Οι ενότητες 8 και 9 δίνουν έμφαση στη Μακεδονία. Έργα πλαστικής, ζωγραφικής, κοροπλαστικής, κοσμηματοτεχνίας και τορευτικής από τα αρχαιολογικά μουσεία της Θεσσαλονίκης, Αιγών και Πέλλας, αργυρά σκεύη από τον τάφο του Φιλίππου Β΄, χρυσά στεφάνια από τις Αιγές, το χρυσό μετάλλιο της Ολυμπιάδος και άλλα σημαντικά ευρήματα πλαισιώνουν την πολύ σημαντική ενότητα «Φίλιπππος Β΄ και Μέγας Αλέξανδρος».

Τέλος, η νέα εποχή των διαδόχων του Μεγάλου Αλέξανδρου θα παρουσιαστεί στην τελευταία ενότητα «Αυγή ενός νέου κόσμου», όπου θα εκτεθούν ελληνιστικά ειδώλια από τα αρχαιολογικά Μουσεία της Πέλλας και της Βέροιας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ