Ελληνικό αριστούργημα επέστρεψε στη Ρώμη
Καλά Νέα

Ελληνικό αριστούργημα επέστρεψε στη Ρώμη

Το ελληνικό αριστούργημα Ο Πυγμάχος των Θερμών επέστρεψε στο Palazzo Massimo της Ρώμης μετά από ένα δάνειο τριών μηνών στο  Μουσείο Getty στο Λος Άντζελες, στο πλαίσιο της έκθεσης για τα ελληνιστικά μπρούντζινα γλυπτά.

Είναι ίσως το μόνο αυθεντικό σωζόμενο έργο του Λύσιππου σε χαλκό. Ο δημιουργός έχει διαλέξει την στιγμή, που οι δικαστές αναγγέλλουν τον νικητή.

Πρόκειται για ένα από τα δύο μπρούντζινα αγάλματα (το δεύτερο είναι ο επονομαζόμενος «Ελληνιστής πρίγκιπας»), που βρέθηκαν κοντά στο μοναστήρι του Σαν Σιλβέστρο και που πιθανότατα διακοσμούσαν τις Θέρμες του Κωνσταντίνου. Κατά τον Κάρπεντερ και σύμφωνα με μια επιγραφή στο αριστερό γάντι του πυγμάχου, απεικονίζει τον Απολλώνιο των Αθηνών.

Το έργο αναπαριστά έναν καθιστό πυγμάχο, που προφανώς ξεκουράζεται ύστερα από έναν αγώνα. Τα χέρια του προφυλάσσονται από χοντρά γάντια, κάτι που συνηθιζόταν ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ. Πάνω από τα γάντια τυλίγεται ένα χοντρό δαχτυλίδι από δέρμα που συγκρατείται με μεταλλικούς κρίκους και αφήνει ελεύθερους μόνο τους αντίχειρες.

Ο Λύσιππος έζησε στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. και θεωρείται συνεχιστής της παράδοσης του Πολύκλειτου και του Σκόπα, ενώ ορισμένα από τα διάσημα έργα του είναι ο «Αποξυόμενος» που βρίσκεται στο Μουσείο του Βατικανού, ο «Ηρακλής», ο «Πυγμάχος των Θερμών» και ο «Ερμής». Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως τον Αύγουστο του 2007, μετά από χρόνια διαφωνιών, το Getty και η Ιταλία συνήψαν συμφωνία για την επιστροφή 42 αρχαιοτήτων στις συλλογές του Μουσείου της Ρώμης.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ