Έλληνας ερευνητής χτυπά τον καρκίνο με θερμικές νανοβομβίδες
Καλά Νέα

Έλληνας ερευνητής χτυπά τον καρκίνο με θερμικές νανοβομβίδες

Επιστήμονες από το Εργαστήριο Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ υπό την καθοδήγηση του Έλληνα ερευνητή Κώστα Κωσταρέλου, σχεδίασαν μικροσκοπικές θερμικές νανο-χειροβομβίδες που εκρήγνυνται πάνω στους καρκινικούς όγκους και εξολοθρεύουν τις αντικαρκινικές ουσίες τους.

Ο καθηγητής Κώστας Κωσταρέλος, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία, παρουσίασε το ερευνητικό επίτευγμά του σε συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο.
Σύμφωνα με το BBC, το πολλά υποσχόμενο νανο-όπλο συνίσταται σε μικροσκοπικές λιποσώματα που μεταφέρουν στο εσωτερικό τους αντικαρκινικά φάρμακα και μπορούν να κατευθυνθούν οπουδήποτε μέσα στο σώμα του ασθενούς. Μάλιστα, δεν προκαλούν τις παρενέργειες άλλων τοξικών αντικαρκινικών χημειοθεραπειών, επειδή μπορούν να σταλούν στοχευμένα στα σημεία όπου βρίσκονται μόνο οι όγκοι.

Η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμασθεί με επιτυχία σε ποντίκια. Η δυσκολία ήταν με ποιο τρόπο είναι δυνατό να απελευθερωθεί το φάρμακο από τη στιγμή που η φυσαλίδα που το περιέχει, φθάσει στο στόχο της.

“Η πρόκληση για μας είναι να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε λιποσώματα κατά τέτοιο τρόπο, που θα είναι πολύ σταθερά στους 37 ° C και να μην διαρρέει οποιοδήποτε μόριο αντικαρκινικού φαρμάκου και στη συνέχεια να  τα απελευθερώνουν απότομα σε θερμοκρασία 42 βαθμών” τονίζει ο Έλληνας καθηγητής.

Συμπλήρωσε πως με θερμαντικά μέσα (π.χ. θερμοφόρες) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θερμάνουν επιφανειακούς όγκους όπως αυτοί του δέρματος, λαιμού και κεφαλιού.  Για τους όγκους που είναι βαθιά μέσα στο σώμα, η θερμοκρασία τους θα μπορούσε να αυξηθεί με την αποστολή άλλων ειδικών νανο-συσκευών ή μέσω υπερήχων.

Ποιος είναι ο Κώστας Κωσταρέλος

Ο Κώστας Κωσταρέλος σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Imperial College του Λονδίνου, από όπου πήρε και το διδακτορικό του, μελετώντας την στερεοχημική σταθεροποίηση των λιποσωμάτων χρησιμοποιώντας μόρια συμπολυμερούς κατά συστάδες.

Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική του εκπαίδευση σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και δίδαξε στο Ιατρικό Κολέγιο Weill του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη.

Το 2002 επέστρεψε στη Βρετανία, όπου αρχικά δίδαξε και διεξήγαγε νανοϊατρική έρευνα στη Φαρμακευτική Σχολή του University College του Λονδίνου. Το 2013 μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ως καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής. Κατέχει την έδρα Νανοϊατρικής και στο National Graphene Institute. Θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο στον τομέα της νανοϊατρικής.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ