Ατομική έκθεση του Φίλιπ Τσιάρα στην Αθήνα
Καλά Νέα

Ατομική έκθεση του Φίλιπ Τσιάρα στην Αθήνα

Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Φίλιπ Τσιάρας εγκαινιάζει την ατομική του έκθεση στην Blender Gallery στην Αθήνα, με τίτλο “Universe of Things”.

Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015, στις 19:00, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει για ένα μήνα.

Ο Τσιάρας είναι ένας δυναμικός καλλιτέχνης της διασποράς και ανάμεσα στους διαμορφωτές της σύγχρονης τέχνης.

Γεννημένος το Hampshire των ΗΠΑ από Έλληνες γονείς, το 1952, και με σπουδές στο Amherst College, εστίασε την προσοχή του στην εικαστική δημιουργία, αποκαλύπτοντας έναν ευφάνταστο οραματικό κόσμο, όπου άλλοτε έμμεσα και άλλοτε άμεσα αναδύεται η αγωνία του για το μυστήριο και την πολυπλοκότητα της ζωής.

Από το 1974 έχει πραγματοποιήσει 75 ατομικές εκθέσεις στο Μουσείο Τέχνης, Σιάτλ, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, στο Ίδρυμα Μανχάιμερ, Μάνχαιμ, στην Γκαλερί Bernier, Aθήνα, στο Στούντιο Παλαζόλι, Μιλάνο, στην Γκαλερί Shea & Beker, Νέα Υόρκη, στην Γκαλερί Margulie/Taplin, Mαιάμι, στην Γκαλερί Tegnerforbundet, Όσλο, στο Μουσείο Σάντα Απολόνια, Βενετία, στην Γκαλερί Dominion, Moντρεάλ, στο Σουάνκ/ Ρίτζενσι-Ιντερκοντινένταλ, Χόνγκ Κονγκ, στο Μουσείο Τέχνης του Νιούπορτ, Ρόουντ Άισλαντ, στη Villa Reale, Μόνζα, στο Μουσείο Κούριερ, Νιού Χάμπσαιαρ, στο Spazio Cavallieri di Malta, Συρακούσες, στην Πινακοθήκη Κυκλαδών, Σύρος, στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης, Κωνσταντινούπολη, στην Μπιενάλε Φωτογραφίας, Τορίνο, στην Γκαλερί De Novo, Σαν Βάλει, στο Cento St. Benin, Aόστα, στην Πινακοθήκη Ιθάκης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρήτη, στο Μουσείο Φωτογραφίας, Θεσσαλονίκη, στο Ίδρυμα Stella Art, Mόσχα και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Σέντζεν.

Ο Τσιάρας χρησιμoποιεί πλήθος εικαστικών μέσων όπως είναι η ζωγραφική και η φωτογραφία, το γυαλί, τα κεραμικά και ο μπρούντζος. Έχει συμμετάσχει στη Μπιενάλε Βενετίας τρείς φορές και έχει δημιουργήσει στο Grand Canal ένα μπρούντζινο γλυπτό τριών μέτρων με τίτλο “Aρριβίστας”.

Ο Φίλιπ Τσιάρας έχει κερδίσει πολλά εθνικά βραβεία όπως: The American Academy Award for Poetry, The Thomas Watson Fellowship, New York State C.A.P.S grant, δυο N.E.A. National Endowment Grants for Arts, και το Generali Assicurazioni Gold Metal Award for “Civilita” (Βενετία). Έχει επίσης διακριθεί με μια απονομή για το Blickle Stiftung International Photography Prize (Γερμανία).

Έργα του ανήκουν σε διεθνείς εταιρικές και προσωπικές συλλογές ενώ άλλα βρίσκονται σε σημαντικές μουσειακές συλλογές όπως αυτή του Μουσείου Τέχνης Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης. Αναφορές στη δουλειά του έχουν γίνει σε εκατοντάδες βιβλία και κατάλογους. Ενδεικτικά η δουλειά του έχει συμπεριληφθεί σε εκδόσεις βιβλίων Electra και Mandoori, όπως επίσης και σε ένα βιβλίο φωτογραφιών με τίτλο «Οικογενειακό Λέυκωμα», το οποίο δημοσιεύτηκε απο τον οίκο Contrasto (Ρώμη). Ένα πρόσφατο αναδρομικό αφιέρωμα στα 30 συναπτά έτη της καλλιτεχνικής πορείας του Philp Tsiara δημοσιεύτηκε από το Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ