Ο Κώστας Γαβράς τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών
Καλά Νέα

Ο Κώστας Γαβράς τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών

Ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, τιμήθηκε στις Κάννες. Μάλιστα, οι θεατές τον καταχειροκρότησαν όρθιοι στην επίσημη προβολή της ψηφιακά αποκατεστημένης κόπιας της ταινίας του «Ζ».

Η προβολή της θρυλικής ταινίας πραγματοποιήθηκε με απόφαση του φετινού φεστιβάλ Καννών να τιμήσει τον Κώστα Γαβρά στο πλαίσιο τού τμήματος Cannes Classics. Το έργο του Έλληνα σκηνοθέτη εξήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό, για την ικανότητά του να ξεπερνά τα σύνορα, να αποτελεί φορέα μηνυμάτων για τον πολιτισμό σε όλη την Ευρώπη.

«Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη είναι η ίδια η δημοκρατία», τόνισε ο διάσημος σκηνοθέτης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, που παραβρέθηκε στην προβολή τόνισε ότι, «η τιμή στο πρόσωπο του Κώστα Γαβρά είναι τιμή για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη. Επιβραβεύει έναν κινηματογράφο που δεν είναι μόνο έργο τέχνης, αλλά διαμορφώνει συνειδήσεις στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Έναν κινηματογράφο που επιτελεί ρόλο πνευματικό και παιδαγωγικό, ασκεί δε ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική έννοια: παιδαγωγεί υπεύθυνους και ευαίσθητους πολίτες».

Στην προβολή, παραβρέθηκαν επίσης η σύζυγος του Κώστα Γαβρά, Μισέλ Γαβρά, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Αλέξης Γρίβας, ο διευθυντής της Γαλλικής Ταινιοθήκης Σερζ Τουμπιανά, η διευθύντρια του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου, Φρεντερίκ Μπρεντάν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού της Αλγερίας (όπου γυρίστηκε το «Ζ») Νεσρούν Μπολιχίλ και άλλοι παράγοντες της διεθνούς κινηματογραφίας, με ορισμένους από τους οποίους ο Νίκος Ξυδάκης, είχε νωρίτερα συζητήσει τις δυνατότητες του ελληνικού κινηματογράφου στο ευρωπαϊκό τοπίο.

«Χρειάζεται να υπάρξει ακόμα εντονότερη παρουσία του ελληνικού σινεμά, γενικότερα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Μέσω του πολιτισμού μπορεί και πρέπει να φανεί η αληθινή Ελλάδα, πέρα από τα στερεότυπα στα οποία προτιμούν πολλοί να περιορίζονται.» επεσήμανε Κώστας Γαβράς.

Το «Ζ» θα τιμηθεί και στο Φεστιβάλ της Λυών, ενώ μαζί με κάποιες ακόμα από τις σημαντικότερες ταινίες του κ. Γαβρά θα βγει και πάλι στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ