Φλωρεντία: Έκθεση με θέμα τα χάλκινα αγάλματα της ελληνιστικής περιόδου
Καλά Νέα

Φλωρεντία: Έκθεση με θέμα τα χάλκινα αγάλματα της ελληνιστικής περιόδου

Η εξαιρετική έκθεση «Ισχύς και Πάθος: Χάλκινη γλυπτική της ελληνιστικής περιόδου» παρουσιάζεται στο Palazzo Strozzi στη Φλωρεντία μέχρι την 21η Ιουνίου 2015, σε συνεργασία της  Εφορείας Αρχαιοτήτων της Τοσκάνης με το Μουσείο Paul Getty του Λος Άντζελες και την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον.

Η ιδέα ήταν η συγκέντρωση, σε ορισμένες περιπτώσεις για πρώτη φορά στην ιστορία, της καλύτερης δυνατής συλλογής χάλκινων ελληνιστικών γλυπτών που θα μπορούσαν να αφηγηθούν αυτή την περίοδο της τέχνης.

Τα σημαντικά παραδείγματα χάλκινων γλυπτών διηγούνται την ιστορία των εντυπωσιακών καλλιτεχνικών εξελίξεων της ελληνιστικής εποχής (4ος – 1ος αιώνας π.Χ.), όταν οι νέες μορφές έκφρασης άρχισαν να επικρατούν σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και όχι μόνο. Η χρήση του χαλκού, με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, επέτρεψε στους καλλιτέχνες να μεταδώσουν ένα πρωτοφανές επίπεδο δυναμισμού στα αγάλματα.

Η έκθεση φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα αριστουργήματα του αρχαίου κόσμου από τα κορυφαία αρχαιολογικά μουσεία του κόσμου όπως το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Galleria degli Uffizi και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας, το Kunsthistorisches Museum στη Βιέννη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Εθνικό Μουσείο Γεωργίας, το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και τα Μουσεία του Βατικανού. Μοναδικά αγάλματα θεών, αθλητών και οι προσωπογραφίες ιστορικών προσώπων μεταφέρουν τους επισκέπτες σε ένα συναρπαστικό ταξίδι εξερεύνησης των συναρπαστικών ιστοριών πίσω από την ανακάλυψη αυτών των αριστουργημάτων είτε εντοπίστηκαν στη θάλασσα είτε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών.

Οι επιμελητές επέλεξαν 50 έργα ελληνιστικής γλυπτικής, έξι από τα οποία προέρχονται από τα μουσεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κορίνθου, του Ηρακλείου και της Καλύμνου.

Η έκθεση στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Λος Άντζελες στο Μουσείο Paul Getty και στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ