Ο Δ. Λινός πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων
Καλά Νέα

Ο Δ. Λινός πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων

Ο καθηγητής Δημήτριος Λινός ανέλαβε Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων (IAES) μέχρι το 2017. Ο Έλληνας επιστήμονας έχει προσφέρει πολλές υπηρεσίες στην IAES και έχει επιδείξει τις ηγετικές του ικανότητες σε πάρα πολλές διεθνείς συνεργασίες.

H IAES αποτελεί τον βασικό κορμό της Διεθνούς Χειρουργικής Εταιρείας (International Society of Surgery) που κάθε 2 χρόνια συνδιοργανώνουν το Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής. Το 2013 το Συνέδριο έγινε στο Helsinki της Φινλανδίας με Πρόεδρο, τον απερχόμενο Πρόεδρο της IAES, Καθηγητή G. Akerstrom, από τη Σουηδία. Φέτος το παγκόσμιο συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 2500 χειρουργοί όλων των ειδικοτήτων από όλο τον κόσμο, θα πραγματοποιηθεί στη Bangkok της Ταϊλάνδης, ενώ το 2017 στο Buenos Aires  της Αργεντινής.

Ο κ. Δημήτρης Λινός, Καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι εξειδικευμένος στην ενδοκρινολογική και λαπαροσκοπική χειρουργική, τη χειρουργική ογκολογία, καθώς και τη χειρουργική του μαστού και της παχυσαρκίας. Έχει εκπαιδευθεί και εργαστεί στα πλέον αναγνωρισμένα ιατρικά πανεπιστήμια και νοσοκομεία των Η.Π.Α., όπου και εξακολουθεί να κατέχει θέσεις Καθηγητή και Συμβούλου. Είναι Καθηγητής Χειρουργικής στο St. George’s University of London Medical School στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και Διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ», καθώς και μέλος πλήθους διεθνών και ελληνικών επιστημονικών οργανώσεων.

Ο Έλληνας επιστήμονας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1975. Ολοκλήρωσε τη μεταπτυχιακή του εκπαίδευση στις Η.Π.Α. από το 1975 μέχρι το 1981, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard και στη Μεταπτυχιακή Ιατρική Σχολή της Mayo Clinic.

Το 1981 διορίστηκε Επίκουρος Καθηγητής της Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, στο Cleveland, Ohio. Εν συνεχεία, επέστρεψε στην Ελλάδα ως Λέκτορας Χειρουργικής και μετέπειτα, Υφηγητής Χειρουργικής και Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan και από το 1998 ανήκει στο διδακτικό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, ενώ το 2000 διορίσθηκε Consultant Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Massachusetts General Hospital στη Βοστόνη. Το 2012 εκλέχθηκε Καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του St. George’s University of London στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Επίσης το 2012 εκλέχθηκε Καθηγητής της Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα τελευταία 30 χρόνια ο κ. Λινός εφαρμόζει καινούριες τεχνικές σε πρωτοποριακές επεμβάσεις για την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, όπως τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις τη δεκαετία του 1980, την οπίσθια επινεφριδεκτομή τη δεκαετία του 1990 και τις νέες βαριατρικές τεχνικές για την παχυσαρκία τη δεκαετία του 2000. Μόλις πρόσφατα εφάρμοσε την πρώτη ρομποτική θυρεοειδεκτομή χωρίς ουλή στο λαιμό σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει την ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή που έχει ονομάσει MINET (Minimally Invasive Non-Endoscopic Thyroidectomy) και η οποία τείνει να καθιερωθεί ως η εγχείρηση εκλογής για τις περισσότερες επεμβάσεις στο θυρεοειδή με σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή.

Ο κ. Λινός έχει συγγράψει πάνω από 100 πρωτότυπα επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεισφέρει περισσότερα από 30 κεφάλαια σε ελληνικά και διεθνή χειρουργικά εγχειρίδια και έχει γράψει δύο ελληνικά χειρουργικά βιβλία (μονογραφίες). Είναι ο Editor και συγγραφέας πολλών κεφαλαίων στο αναγνωρισμένο διεθνώς Βιβλίο για τα Επινεφρίδια, «The Adrenals» με co-editor Mayo Clinic John Van Heeden. Το 2012 κυκλοφόρησε το μοναδικό στο κόσμο βιβλίο για την Ελάχιστα Επεμβατική Θυρεοειδεκτομή, στο οποίο ο καθηγητής κ. Λινός μαζί με τον καθηγητή W.C. Chung περιγράφουν τις τελευταίες εξελίξεις στη χειρουργική του θυρεοειδούς. Στο βιβλίο αυτό (εκδ. Springer) συμμετέχουν και άλλες διεθνείς προσωπικότητες της Ιατρικής.

Έχει υπάρξει Πρόεδρος και μέλος ιατρικών Εταιρειών στο εξωτερικό και την Ελλάδα, ενώ συμμετέχει ενεργά και σε διάφορες επιστημονικές επιτροπές εταιρειών, όπως της Society of American Gastrointestinal Endoscopic Surgeons (SAGES) και του American College of Surgeons (ACS), στο Ελληνικό Τμήμα του οποίου τελεί Πρόεδρος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Ιουνίου του 1951. Είναι παντρεμένος με την κα Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Γιουλη Καρουσακη

    Το 1996 ο Καθηγητής Κύριος Λινός με λαπαροσκόπηση μου αφαίρεσε την χολή μου. Πήρα εξιτήριο την άλλη μέρα και δεν είχα κανένα σημάδι στο σώμα μου. Έψαχνα να βρω τις δύο τρυπίτσες δεξιά του σώματός μου αλλά δεν φαινόταν τίποτα. Ποτέ δεν με πόνεσε η εγχείρηση , ποτέ δεν είχα κανένα πρόβλημα !! και αναφέρομαι τι συνέβη 21 χρόνια πριν!!!. Τον θαυμάζω απεριόριστα, γνωρίζω πολλούς που του έχουν εμπιστευτεί την ζωή τους ( κυριολεκτικά). Τον χαρακτηρίζει το ήθος και η άριστη επιστημονική κατάρτιση. Όταν ένας γιατρός συνεχώς ”ψάχνεται” και πασχίζει να την βελτίωση του ασθενούς του με όποια πιο σύγχρονη μέθοδο διαθέτει η επιστήμη ,έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του ασθενούς που είναι το βασικότερο στοιχείο για την θεραπεία του, σύμφωνα με τα επικρατέστερα models της σχέσης physician – patient κατά το Health Phychology.
    Ο Θεός να τον έχει καλά για να προσφέρει υγεία στον κόσμο που τον έχει ανάγκη.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ