Βρετανικό Μουσείο: Έκθεση για το ιδανικό σώμα στην αρχαία Ελλάδα
Καλά Νέα

Βρετανικό Μουσείο: Έκθεση για το ιδανικό σώμα στην αρχαία Ελλάδα

Το Βρετανικό Μουσείο εγκαινίασε έκθεση με τίτλο «Ο ορισμός του ωραίου: το σώμα στην τέχνη στην αρχαία Ελλάδα». Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά το υψηλό επίπεδο της αρχαίας ελληνικής τέχνης σε μια έκθεση που επικεντρώνεται στο ανθρώπινο σώμα με μία εντυπωσιακή παρουσίαση αγαλμάτων, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πιο γνωστά έργα της Αρχαίας Ελλάδας.

Η έκθεση παρουσιάζει τις διάφορες απεικονίσεις του σώματος στην αρχαία Ελλάδα. Από το ιδεατό και την απλότητα των σπουδαίων γλυπτών της Αθήνας του 5οτ αιώνα π.Χ., μέχρι και τα πιο ρεαλιστικά έργα που κόβουν την ανάσα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ..

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και έξι από τα περίφημα γλυπτά του Παρθενώνα, όπως το άγαλμα του Ιλυσσού, τα οποία διατηρούνται στη Βρετανία από τις αρχές του 19ου αιώνα παρότι η Ελλάδα ζητά την επιστροφή τους. Το πρώτο άγαλμα που αντικρίζει κανείς είναι η γυμνή θεά Αφροδίτη. Πρόκειται βέβαια για ρωμαικό αντίγραφο, όπως και ο Δισκοβόλος του Μύρωνα, που αποτελεί την επιτομή της ισορροπίας.

«Οι Έλληνες εφηύραν τα ανθρώπινα όντα» είπε ο υπεύθυνος της έκθεση Ίαν Τζένκινς,  τονίζοντας πως η Ελληνική Φιλοσοφία, Μυθολογία και Δημοκρατία και όχι μόνο η αισθητική των αγαλμάτων, κυριαρχούν στην έκθεση.

Μεταξύ των δανείων αυτών είναι ένα εκπληκτικό μπρούτζινο άγαλμα το οποίο ανασύρθηκε από τα νερά της Μεσογείου το 1999 και πλέον ανήκει στην Κροατία. Η πλειονότητα των μπρούτζινων αγαλμάτων δεν σώζονται ως σήμερα, καθώς λόγω της αξίας του μετάλλου καταστράφηκαν. Η πλειονότητα τους έχει φτάσει ως την εποχή μας μέσω μαρμάρινων, ρωμαϊκών αντιγράφων. Επίσης,μια ακόμα έκπληξη για τους επισκέπτες είναι ένα χάλκινο αντίγραφο αγάλματος, που οι αρχαιολόγοι πίστευαν πως είχε καταστραφεί κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για τον Δορυφόρο, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1920 από τον Γερμανό γλύπτη Georg Römer και αποτελεί αντίγραφο του έργου του Πολύκλειτου.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 5 Ιουλίου 2015.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ