10 μέρη που πρέπει να δείτε πριν αλλάξουν για πάντα
Καλά Νέα

10 μέρη που πρέπει να δείτε πριν αλλάξουν για πάντα

Το CNN παρουσιάζει τα 10 μέρη που κάθε ταξιδιώτης πρέπει να επισκεφθεί το συντομότερο δυνατόν, πριν αυτά αλλάξουν για πάντα. Η κλιματική αλλαγή, η δημοσιότητα και μια σειρά από άλλες αιτίες μπορεί να κάνουν αυτά τα μέρη να χάσουν την «ανέγγιχτη» ομορφιά τους. Οι «ψαγμένοι» ταξιδιώτες καταλήγουν συνήθως σε όμορφους και μη συμβατικους άγνωστους προορισμούς. Αποτελεί λοιπόν πρόκληση να βρείτε και να επισκεφθείτε ένα τέτοιο μέρος πριν καν το ανακαλύψουν οι υπόλοιποι και χαλάσουν τη μαγεία.

Ανακαλύψτε ένα μέρος σπάνιας ομορφιάς που πρόκειται να γίνει γνωστό σε όλον τον κόσμο μέσω μιας κινηματογραφικής ταινίας, κάποιο απομακρυσμένο νησί που θα γίνει περισσότερο προσβάσιμο λόγω ενός αεροδρομίου.

Το CNN παρουσίασε τα 10 μέρη που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να αποτελέσουν πόλο έλξης στο μέλλον.  Φυσικά στην εν λόγω λίστα έχουμε και την παρουσία της Ελλάδας.

Δείτε τους 10 καλύτερους «μυστικούς» προορισμούς στον κόσμο

1. Γκότζο – Μάλτα

Υπάρχουν μερικοί τρόποι διαφήμισης που είναι ακόμα καλύτεροι κι από μία καλή ταινία. Πέρυσι, η Ατζελίνα Τζόλι και ο Μπραντ Πιτ πέρασαν αρκετούς μήνες στο νησί Γκότζο της Μάλτας, για τα γυρίσματα της ταινίας που σκηνοθέτησε η Αντζελίνα, «By the sea». Τα ποσοστά των επισκεπτών έχουν ήδη παρουσιάσει αύξηση χάρη στην προβολή που πρόσφερε το διάσημο ζευγάρι, αλλά πιστεύεται ότι η πρεμιέρα της ταινίας στους κινηματογράφους στο τέλος του 2015 θα βάλει για τα καλά το νησί στον τουριστικό χάρτη. Το Γκότζο απέχει 20 λεπτά από τη Μάλτα και έχει 37000 κατοίκους.

2. Κούβα

Ένα από τα λίγα νησιά της Καραιβικής που είναι μη προσβάσιμο σε κρουαζιερόπλοια, η Κούβα αναμένεται να έχει τεράστια αύξηση  τουρισμού τα επόμενα χρόνια χάρη στη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από τις ΗΠΑ. Από τις αρχές του 2015 παρατηρήθηκε αύξηση 200% στις αφίξεις και η πλειοψηφία των ξενοδοχείων του νησιού είναι ήδη κλεισμένα μέχρι και το καλοκαίρι. Ακόμα και ο γιος του Τσε Γκεβάρα, Ερνέστο, δημιούργησε πρόσφατα εταιρεία με μοτοσυκλέτες με τις οποίες μπορούν οι τουρίστες να εξερευνήσουν καλύτερα το νησί.

3. Ανταρκτική

Το 2016 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την έναρξη του εμπορικού τουρισμού στην Ανταρκτική, με τα ποσοστά να αυξάνονται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος είναι πως ο κόσμος προσπαθεί να δει αυτό το κομμάτι του πλανήτη πριν αυτό αλλάξει για πάντα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι ειδικοί τονίζουν πως η Ανταρκτική έχει παρουσιάσει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς κελσίου, πέντε φορές πιο πάνω από τον μέσο όρο υπερθέρμανσής του υπόλοιπου πλανήτη. Η μείωση του αρκτικού πάγου επηρεάζει επίσης και τα ενδημικά ζώα και πουλιά.

4. Reydarfjordur, Ισλανδία

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση 100% στον τουρισμό στις σκανδιναβικές χώρες. Τηλεοπτικές σειρές όπως το «The killing» και το «Fortitude» έτυχαν μεγάλης επιτυχίας στην Ευρώπη και στην Αμερική και προσέλκυσαν ακόμα περισσότερους τουρίστες.

5. Ζόλντεν Αυστρία

Οι τοποθεσίες των γυρισμάτων της επόμενης ταινίας του Τζέιμς Μποντ, μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν επτασφράγιστο μυστικό αλλά αποκαλύφθηκε ότι ο αγαπημένος μυστικός πράκτορας όλου του κόσμου θα επισκεπτόταν τη Ρώμη, το Λονδίνο και το Μαρόκο. Μία από τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες που επέλεξε η παραγωγή ήταν η κοιλάδα στο Ζόλντεν της Αυστρίας. Η ταινία αναμένεται να προβληθεί τον Νοέμβριο του 2015, συνεπώς απομένουν μόνο λίγοι μήνες πριν συρρεύσουν τα πλήθη.

6. Τα Ελληνικά νησιά

Οι τουρίστες που ήθελαν να δουν τα πιο απομακρυσμένα ελληνικά νησιά, μέχρι πρόσφατα έπρεπε να βρουν κάποιο ακτοπλοικό δρομολόγιο, καθώς υπάρχουν μόλις 50 αεροδρόμια για περίπου 6000 νησιά. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα σχέδια μιας εταιρείας υδροπλάνων να ξεκινήσει δρομολόγια σε 100 νησιά. Κρήτη, Σκύρος και Πήλιο αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο προσβάσιμα από τον Μάιο του 2015 και ακόμα περισσότερες πτήσεις θα προγραμματιστούν για τα πιο απομακρυσμένα νησιά μέχρι το τέλος του χρόνου.

7.  Καταρράκτες της Βικτωρίας, Ζιμπάμπουε/ Ζάμπια

Το νέο αεροδρόμιο στους Καταρράκτες της Βικτωρίας στα σύνορα της Ζιμπάμπουε με τη Ζάμπια θα εγκανιαστεί τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει πως οι διάσημοι καταρράκτες, οι οποίοι είναι διπλάσιοι σε μέγεθος από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα, σύντομα θα είναι εξαιρετικά πιο εύκολα προσβάσιμοι. Το αεροδρόμιο θα μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα αεροσκάη όπως Airbus και Boeing και οι κυβερνήσεις των 2 χωρών έχουν προαναγγείλει μεγάλες καμπάνιες για να προμοτάρουν τα εγκαίνια και να προσελκύσουν τουρίστες.

8. Σεντ Βίνσεντ και Γρεναδίνες, Καραιβική

Για χρόνια οι ταξιδιώτες που ήθελαν να επισκεφθούν τα όμορφα αυτά νησιά έπρεπε να πάρουν πτήση για τα Μπαρμπέιντος και μετά πτήση για το Κίνγκστάουν στο Σεντ Βίνσεντ. Στο τέλος του 2015 θα εγκαινιαστεί το νέο αεροδρόμιο, γεγονός που θα επιτρέψει στους ταξιδιώτες να πετούν απευθείας στα νησιά.

9. Αγία Ελένη, Αφρική

Είναι ευρέως γνωστό ως το πιο απομακρυσμένο, μη προσβάσιμο νησί του κόσμου, το νησί της Αγίας Ελένης αποτελεί επιλογή για όσους διαθέτουν άπλετο χρόνο. Οι ταξιδιώτες ξεκινούν το ταξίδι με πτήση προς τη Νότια Αφρική. Μόλις φτάσουν στο Κέιπ Τάουν, επιβιβάζονται στο RMS St. Helena, το τελευταίο σκάφος του Βρετανικού Βασιλικού Ταχυδρομείου εν ενεργεία, για ένα ταξίδι 5 ημερών μέχρι το νησί. Αυτά όλα θα αλλάξουν από τον Φεβρουάριο του 2016 με τα εγκαίνια του πρώτου αεροδρομίου στο νησί, το οποίο θα έχει εβδομαδιαίες πτήσεις από το Γιοχάνεσμπουργκ. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός στους παρατηρητές πουλιών, αλλά και σε όσους αγαπούν την Ιστορία. Το 2015 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την εξορία του Ναπολέωντα στην Αγία Ελένη και οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το σπίτι στο οποίο ήταν φυλακισμένος από το 1815 έως τον θάνατο του το 1821.

10. Νικαράγουα

Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να δουν αυτό το υπέροχο κομμάτι της Κεντρικής Αμερικής πρέπει να το κάνουν άμεσα, καθώς η κυβέρνηση πρόσφατα έδωσε έγκριση για την διάνοιξη της Διώρυγας της Νικαράγουα, ένα έργο που θα αλλάξει δραστικά όλο το έθνος. Το έργο θα ενώσει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό και θα είναι διπλάσιο σε μέγεθος από την Διώρυγα του Παναμά. Ήδη όμως παρατηρείται αύξηση του τουρισμού λόγω της ανάπτυξης των υποδομών, αλλά από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι εργασίες για τη Διώρυγα τον Δεκέμβριο έχουν πραγματικά απογειωθεί.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ