Ο Λευτέρης Πιταράκης επικεφαλής φωτογράφος του AP στην Τουρκία
Καλά Νέα

Ο Λευτέρης Πιταράκης επικεφαλής φωτογράφος του AP στην Τουρκία

Ο φωτογράφος του Associated Press Λευτέρης Πιταράκης ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής φωτογράφου του AP στην Τουρκία, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα με δυναμική ατζέντα γεγονότων από τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα μέχρι τις πλούσιες παραδόσεις. Στον Λευτέρη το Associated Press βλέπει έναν έμπειρο, δημιουργικό και σκληρά εργαζόμενο φωτογράφο που διαθέτει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να έχει τεράστια επιτυχία στη νέα του θέση» τονίζει ο Tony Hicks.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Ο Πιταράκης, ξεκίνησε να εργάζεται για το AP το 1998 ως freelance φωτογράφος και κάλυπτε τα Βαλκάνια με αποστολές στο Μαυροβούνιο, στο Κόσοβο, αλλά και στην Κύπρο. Από το 2000 έως το 2005 κάλυψε την Μέση Ανατολή και κυρίως τα γεγονότα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Αργότερα, έγινε αναπληρωτής photo editor για το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, και ταξίδεψε σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία. Κάλυψε επίσης τα επακόλουθα των πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Από το 2005, είχε ως έδρα το Λονδίνο αλλά συνέχιζε παράλληλα τα ταξίδια. Κάλυψε 3 πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας και η δουλειά του από τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και των πολεμιστών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα φωτογράφων του ΑΡ, ήταν στους φιναλίστ για το Βραβείο Pulitzer.

Στην τελευταία του αποστολή κάλυψε τις μάχες των πολεμιστών του ISIS με τους Κούρδους για την Συριακή πόλη Κομπάνι.

Επίσης, δίνει συχνά διαλέξεις για την ηθική στο φωτορεπορτάζ.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Middlesex, Φωτογραφία και Φωτορεπορτάζ στο Πανεπιστήμιο του Westminster.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ