Η Νίκη της Σαμοθράκης επιστρέφει πανηγυρικά στο μουσείο του Λούβρου
Καλά Νέα

Η Νίκη της Σαμοθράκης επιστρέφει πανηγυρικά στο μουσείο του Λούβρου

Το μουσείο του Λούβρου παρουσιάζει μια νέα έκθεση αφιερωμένη στη Νίκη της Σαμοθράκης, γιορτάζοντας την επιστροφή της μετά τη συντήρηση στην οποία υπεβλήθη. Προσκαλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν εκ νέου ένα αριστούργημα, το οποίο είναι ένα από τα διασημότερα μνημεία του μουσείου, αν όχι το διασημότερο. Η έκθεση έχει τίτλο «Νίκη της Σαμοθράκης, ανακαλύπτοντας εκ νέου ένα αριστούργημα» και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου 2015.

Η Νίκη της Σαμοθράκης παρουσιάζεται μετά την τελευταία συντήρηση στο κεφαλόσκαλο της μνημειώδους «σκάλας Daru». Η έκθεση φιλοξενείται στην πτέρυγα «Sully», όπου παρουσιάζονται κείμενα, γραφικές απεικονίσεις, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μαρμάρινα ανάγλυφα και ευρήματα, αλλά και βίντεο με τρισδιάστατη απεικόνιση του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη. Έτσι, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία του νησιού όπου «γεννήθηκε» αυτό το αριστούργημα, για τα Μυστήρια στους θεούς του κατά τον 2ο προ Χριστού αιώνα και την περιπέτεια του πιο λαμπρού εκπρόσωπου των γλυπτών των ελληνιστικών χρόνων. Επιπλέον ένα βίντεο δίνει τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου των Μυστηρίων, με τα περιστύλια και τα πολλαπλά κτίρια ελληνιστικής εποχής, καθώς και τον αριστουργηματικό «Θόλο της Αρσινόης», στρογγυλό κτίριο (ροτόντα) διαμέτρου 25 μέτρων, του οποίου η αρχιτεκτονική αναγνωρίζεται ως πρωτοποριακή.

Για να αποκτήσει τη σημερινή του μορφή το άγαλμα, υπέστη αρχικά τρεις αναστηλώσεις: το 1864, το 1880 με την προσθήκη των φτερών, το 1933 με την τοποθέτηση της πρύμνης του πλοίου που είναι και η βάση για το άγαλμα. Κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου πολέμου, το άγαλμα απομακρύνθηκε από το Λούβρο, η δε επανατοποθέτησή του στο κεφαλόσκαλο το 1945, θεωρήθηκε «ως ισχυρό σύμβολο της ανακτημένης ελευθερίας». Τον Σεπτέμβριο του 2013 έγινε η τελευταία συντήρηση της Νίκης της Σαμοθράκης και διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο. Μια ομάδα οκτώ αρχαιολόγοι εργάστηκε σχολαστικά για τον καθαρισμό του αγάλματος, για να του δώσει πίσω τη φυσική λευκή απόχρωση του μαρμάρου. Καθάρισαν επίσης και τη βάση, η οποία είχε σχεδιαστεί ως μια πλώρη πλοίου. Η βάση ήταν χρώματος γκρι για να έχει αντίθεση με το φυσικό λευκό του αγάλματος.

Όταν το άγαλμα μεταφέρθηκε στο Παρίσι από το νησί της Σαμοθράκης, ήταν σπασμένο σε διάφορα κομμάτια. Εμπειρογνώμονες του Μουσείου στα τέλη του 19ου αιώνα κάλυψαν τις αρθρώσεις με γύψο και τις έβαψαν. Η ομάδα αποκατάστασης αντικατέστησε το γύψο με μια ουσία από μαρμαρόσκονη.

Διαβάστε επίσης:

Η «ανανεωμένη» Νίκη της Σαμοθράκης επιστρέφει στο Λούβρο

Οι 5 πιο σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες που βρίσκονται στο εξωτερικό

Έκθεση φωτογραφίας εμπνευσμένη από Αρχαία αγάλματα

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ