NBC: Η Αμφίπολη είναι ο μεγαλύτερος γρίφος του 2014
Καλά Νέα

NBC: Η Αμφίπολη είναι ο μεγαλύτερος γρίφος του 2014

Η Αμφίπολη αποτελεί τον σημαντικότερο γρίφο για το 2014 σύμφωνα με το NBC News. Το δίκτυο NBC παρουσίασε τις 10 υποθέσεις που την περασμένη χρονιά απασχόλησαν τους επιστήμονες και είτε απάντησαν παλιούς γρίφους είτε ήρθαν αντιμέτωποι με νέους γρίφους και γρίφους «ζωής και θανάτου».

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η υπόθεση της ανασκαφής της Αμφίπολης και το αναπάντητο ερώτημα έως σήμερα του ποιος είναι θαμμένος στον τάφο των 2.300 ετών. Ακολουθούν υποθέσεις όπως η αναζήτηση θεραπείας του Έμπολα, η αποκρυπτογράφηση της εξέλιξης των πτηνών μέσω ανάλυσης DNA, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και άλλα.

1. Ανασκαφή Αμφίπολης: Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν άγνωστο έως εκείνη τη στιγμή τάφο στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος χρονολογείται από την Εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως εντυπωσιακά μωσαϊκά, 2 καρυάτιδες, 2 σφίγγες και ένας σκελετός. Πως είχε ταφεί εκεί; Ίσως το 2015 μας επιφυλάσσει μια απάντηση.

2.  Αποκρυπτογράφηση της εξέλιξης των πτηνών μέσω ανάλυσης DNA: Μετά από πολλά χρόνια αναλύσεων, οι ερευνητές κατάφεραν να αναλύσουν με λεπτομέρειες πως χιλιάδες είδη πτηνών εξελίχθηκαν ακριβώς μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

3.Η ξηρασία στην Καλιφόρνια και το πολικό ψύχος της Ανατολικής Ακτής: Από την ξηρασία της Καλιφόρνια στο κύμα πολικού ψύχους της Ανατολικής Ακτής, ο «τρελός» καιρός που άφησε την Καλιφόρνια χωρίς νερό, ενώ κάλυψε με πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας τη Νέα Υόρκη και τις γύρω περιοχές, έφερε στα χείλη όλων το βασανιστικό ερώτημα: Ήταν απλώς ένα προμήνυμα για τα χειρότερα που έρχονται;

4. Κλιματική αλλαγή: Μια σειρά μελετών καταδεικνύει πως τα πράγματα για το κλίμα είναι ακόμα χειρότερα από όσο πιστεύαμε ως τώρα. Το 2014 καταγράφεται ως μία από τις θερμότερες χρονιές στην ιστορία.

5. Νέα γράμματα στο αλφάβητο του DNA: Ο γενετικός κώδικας στο ανθρώπινο DNA αποτελείται από τέσσερα χημικά «γράμματα», την αδενίνη, την θυμίνη, την γουανίνη και την κυτοσίνη, στα οποία φέτος οι επιστήμονες πρόσθεσαν ακόμα δύο: το «X» και το «Y».

6. Ebola: Το ξέσπασμα του Έμπολα που ξεκίνησε στην Δυτική Αφρική έφερε τα ζητήματα της δημόσιας υγείας στο προσκήνιο και αναθέρμανε το ενδιαφέρον στην ανακάλυψη και την έρευνα στον τομέα των εμβολίων.

 7. Τα μυστικά των πρώτων Αμερικανών ιθαγενών: Η Γενετική και η Ανθρωπολογία σε συνδυασμό έριξαν φως, με βάση την πιο εξελιγμένη τεχνολογία, στην εποίκηση της Αμερικής, στις ρίζες της αρχαίας μετανάστευσης στην περιοχή Beringia, η οποία έχει εξαφανιστεί, και στη σύνδεση μεταξύ των πρώτων ιθαγενών με τις σημερινές φυλές ιθαγενών και στις ανακαλύψεις στην υποθαλάσσια σπηλιά στο Μεξικό.

8. Ηλεκτρική ενέργεια από σύντηξη: Ερευνητές στις ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια από  σύντηξη, που ήταν πιο αποδοτική από την ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε για να παραχθεί. Η έρευνα έχει πολλά μίλια να διανύσει για την ελεγχόμενη σύντηξη, καθώς μεγάλο ποσοστό ενέργειας χάθηκε, αλλά αποτελεί σημαντική πρόοδο.

9. Αποκαλύψεις της γενετικής για τον Νεάντερταλ: Αν και το γονιδίωμα του Νεάντερταλ ανακαλύφθηκε πριν από 4 χρόνια, μόλις φέτος οι επιστήμονες μπόρεσαν να εξηγήσουν γενετικά πώς προέκυψε η μετεξέλιξη του Νεάντερταλ στα υπόλοιπα είδη. Σημαντική αποκάλυψη ήταν το τι κληρονόμησαν οι άνθρωποι και τι όχι, η χρονολόγηση της συνύπαρξης και αναπαραγωγής ανθρώπων και Νεάντερταλ.

10. Ο Σπινόσαυρος περπατούσε και κολυμπούσε: Μια λεπτομερής μελέτη των απολιθωμάτων του Σπινόσαυρου έδειξε ότι επρόκειτο για δεινόσαυρο που έμοιαζε με παράξενη πάπια, γιατί μπορούσε να περπατήσει και να κολυμπήσει. Περνούσε πολύ καιρό κολυμπώντας στο νερό και όταν περπατούσε στη στεριά περπατούσε σαν πάπια. Η συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποίησε 3D τεχνολογία για να παράγει μοντέλα του Σπινόσαυρου.

 Δείτε επίσης:

Η Αμφίπολη στις 10 κορυφαίες ανακαλύψεις για το 2014

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ