Τρεις Έλληνες αναζητούν τις ρίζες τους σε δημοφιλή εκπομπή της Αμερικής
Καλά Νέα

Τρεις Έλληνες αναζητούν τις ρίζες τους σε δημοφιλή εκπομπή της Αμερικής

Τρεις Έλληνες ομογενείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο του θεάματος πρωταγωνίστησαν σε νέο επεισόδιο της δημοφιλούς στην Αμερική σειράς  «Finding your roots», αναζητώντας την ιστορία των Ελλήνων προγόνων τους. Η γνωστή ηθοποιός Tina Fey, ο κωμικός και συγγραφέας David Sedaris και ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής George Stephanopoulos, πάντα μιλούν για την ελληνική τους καταγωγή με περηφάνια και μέσω της εκπομπής είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τους προγόνους τους και τη ζωή τους στην Ελλάδα.

Οι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μαζί τους λεπτομέρειες για το γενεαλογικό τους δέντρο για πρώτη φορά!

Ο παρουσιαστής Henry Louis Gates Jr μαζί με την ομάδα της εκπομπής μίλησαν με συγγενείς, ερεύνησαν με γενεαλόγους έγγραφα των προγόνων τους και με τη βοήθεια γενετιστών και την τελευταία τεχνολογία DNA αποκάλυψαν μυστικά εκατοντάδων ετών.

TINA FEY

Η μητέρα της Τίνας είναι η Ζηνοβία Ξενάκη, είναι ο συνδετικός της κρίκος με την Ελλάδα. Στο σπίτι μιλούσαν ελληνικά και φυσικά κάθε Κυριακή πήγαιναν στην εκκλησία. Μάλιστα, το 2001 επέλεξε να παντρευτεί με ελληνορθόδοξο γάμο. Οι κόρες της έχουν ελληνικά ονόματα, Ζηνοβία και Πηνελόπη.

Η γιαγιά της, Βασιλική Κουρελάκου, στις αρχές του 20ου αιώνα μετανάστευσε στις ΗΠΑ, αλλά πέθανε όταν η Τίνα ήταν μόλις 1 έτους. Ψάχνοντας στα αρχεία ανακάλυψαν πως η γιαγιά της έφτασε στην Αμερική στις 28 Φεβρουαρίου 1921, μόνη της από τα Πέτρινα. Οι ερευνητές ταξίδεψαν στα Πέτρινα.

Η έρευνα αποκάλυψε πως ο τρίτος προπάππους της Tina Fey, Στέφανος Χαρτουλάρης, ήταν από τη Χίο. Έζησε τα γεγονότα της πρωτοφανούς σφαγής της Χίου.

Ο παππούς της Tina κατάφερε να γλυτώσει από τη σφαγή και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο χωριό Πέτρινα κοντά στον Ταΰγετο. Εκεί, πήρε μέρος στην επανάσταση, και χρόνια αργότερα, του απονεμήθηκε μετάλλιο για την συμβολή του στον αγώνα για ανεξαρτησία.  «Κατάγομαι από έναν πατριώτη… Αυτό είναι καταπληκτικό» είπε η Fey.

DAVID SEDARIS

Ο David Sedaris, όπως και η Tina Fey  δεν είχε ιδέα για τη ζωή των προγόνων του. Ο πατέρας του Louis, γεννήθηκε στην Αμερική από Έλληνες μετανάστες και ήταν ιδιαίτερα περήφανος για την καταγωγή του.

«Ο πατέρας μου είχε ένα αυτοκόλλητο στον καθρέφτη του υπνοδωματίου του που έλεγε «Οι Έλληνες είναι σπουδαίοι!»!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα βρέθηκε ως έφηβος και έμεινε σε μία κατασκήνωση για το καλοκαίρι. Έκτοτε, έχει επιστέψει αρκετές φορές.

Η γιαγιά του, Αδαμαντία Θωμάκου, πήγε να ζήσει με την οικογένεια του Sedaris στις Η.Π.Α., όταν πέθανε ο σύζυγός της. Για τον Sedaris η γιαγιά του παρέμενε σε μεγάλο βαθμό μια αινιγματική φιγούρα, αφού δεν ήξερε καθόλου αγγλικά.

«Το δωμάτιό της ήταν σαν την… Ελλάδα. Μύριζε σαν μια άλλη χώρα. Και είχε ένα σωρό χαλιά στο πάτωμα!»

Η γιαγιά του Sedaris γεννήθηκε στο χωριό Απιδιά της Λακωνίας. Η ομάδα της εκπομπής έψαξε στα αρχεία του ελληνικού στρατού και ανακάλυψε ότι την περίοδο της Τουρκοκρατίας, και σε μία από τις επιδρομές του Ιμπραήμ Πασά, οι δυνάμεις του πήραν σκλάβα την κόρη του τρίτου προπάππου του Sedaris, την 20χρονη Αναστασούλα, η οποία πιθανότατα κατέληξε σε κάποιο χαρέμι.

«Το να χάνεις κάποιον επειδή πέθανε, είναι ως ένα βαθμό διαχειρίσιμο. Το να χάνεις όμως κάποιον επειδή τον πήραν σκλάβο εκείνοι που μισείς περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο, πρέπει να είναι κάτι που δεν μπορείς να ξεπεράσεις ποτέ. Είναι κάτι που πραγματικά με συγκινεί», εξομολογήθηκε ο Sedaris.

GEORGE STEPHANOPOULOS

Ο πατέρας του Χαράλαμπος, ήταν ιερέας στην Ορθόδοξη εκκλησία και η μητέρα του Νικολίτσα Τσάφου ασχολήθηκε με την επικοινωνία της Αρχιεπισκοπής.

Από μικρό παιδί του άρεσε η πολιτική και αυτό συνδέεται με τις ρίζες του, όπως λέει.

«Με μεγάλωσαν να είμαι περήφανος για τις ελληνικές παραδόσεις και να ξέρω ότι έχουν συνεισφέρει στις ΗΠΑ. Λάτρευα το γεγονός ότι το όνομα μου ήταν μεγαλύτερο από όλων των υπολοίπων» τονίζει.

Η γιαγιά του George Stephanopoulos, Μαργαρίτα, μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1931. Οι υπόλοιποι συγγενείς της έμειναν πίσω και έζησαν τη ναζιστική θηριωδία. Τον Γενάρη του 1944, οι Γερμανοί αιχμαλώτισαν τους άνδρες κατοίκους του χωριού, απειλώντας να τους σκοτώσουν όλους, μεταξύ των οποίων και τον προπάππου του Stephanopoulos με τους γιους του. Αν και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι, η οικογένεια δεν απέφυγε την τραγωδία. Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών θέλησαν να εκδικηθούν όσους συμμετείχαν στην Αντίσταση, και έκαψαν τα σπίτια τους, ανάμεσά τους και τα σπίτια των προγόνων του.

«Είμαι όσο Έλληνας γίνεται» αναφώνησε ο Στεφανόπουλος με την αποκάλυψη όλων των λεπτομερειών.

«Όλα αυτά με κάνουν να αισθάνομαι πολύ ταπεινά. Εύχομαι να έκανα κι εγώ το ίδιο (αντίσταση) αν βρισκόμουν ποτέ σε παρόμοιες συνθήκες» συμπλήρωσε.

Οι πρόγονοι του Stephanopoulos έδωσαν το «παρών» και στον άλλο μεγάλο απελευθερωτικό αγώνα, την Επανάσταση του ’21. Ο τέταρτος προπάππους του μεγάλωσε στη Βυτίνα, τα βουνά της οποίας ήταν καταφύγιο των Κλεφτών, και ανήκε στην ομάδα του ξακουστού Κλέφτη Καπετάν-Ζαχαριά. Όταν οι Τούρκοι σκότωσαν τον περιβόητο Κλέφτη, εκείνος κατάφερε να διαφύγει. Προφανώς συνέχισε να συμμετέχει στον Αγώνα, και γι” αυτό μετά την απελεύθερωση το νεοσύστατο ελληνικό κράτος του χάρισε μια έκταση γης ως αναγνώριση της προσφοράς του στο έθνος.

Πηγή: PBS

Διαβάστε επίσης:

Τίνα Φέι: Η ελληνικής καταγωγής κωμικός 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ