Οι Έλληνες που διέπρεψαν παγκοσμίως τον Νοέμβριο
Αφιερώματα

Οι Έλληνες που διέπρεψαν παγκοσμίως τον Νοέμβριο

Για ένα ακόμη μήνα Έλληνες από όλα τα σημεία του ορίζοντα, κατάφεραν να διαπρέψουν, να καταργήσουν τα σύνορα και να μας κάνουν περήφανους με τα κατορθώματά τους. Η ομάδα του ellines.com διάλεξε 5 από αυτούς που τον μήνα Νοέμβριο με το έργο και την προσωπικότητά τους προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση.

1. Μαρία Φλυτζάνη Στεφανοπούλου – Δείτε το προφίλ

Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ, με επικεφαλής την Μαρία Φλυτζάνη Στεφανοπούλου, καθηγήτρια του Τμήματος Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Tufts της Μασαχουσέτης, σχεδίασαν και κατασκεύασαν νέους καταλύτες από χρυσό, που μπορεί στο μέλλον να μειώσουν σημαντικά το κόστος τόσο για τους καταλύτες καυσίμων όπως του υδρογόνου, όσο και για τους καταλύτες που χρησιμοποιούνται σε διάφορες χημικές διαδικασίες. Οι νέοι καταλύτες χρειάζονται πολύ λιγότερα σπάνια πολύτιμα μέταλλα, πράγμα που ρίχνει το κόστος κατασκευή τους.

2. Δημήτρης Καπόγιαννης – Δείτε το προφίλ

Ο  Έλληνας νευροεπιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ανακάλυψε ένα νέο τεστ αίματος για το Αλτσχάιμερ που μπορεί να ανιχνεύσει την ασθένεια 10 χρόνια πριν την κλινική διάγνωση της, πολύ νωρίτερα δηλαδή από ότι όλα τα άλλα τεστ.

3. Γιάννα Ζαβρού – Δείτε το προφίλ

Επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου και του Νοσοκομείου Παίδων του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα επιστήμονας, κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ένα λειτουργικό τρισδιάστατο ιστό ανθρώπινου στομαχιού. Το νέο αυτό επίτευγμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα επιτρέψει στους ερευνητές να μελετήσουν τα πρώτα στάδια ασθενειών όπως ο καρκίνος του στομάχου και του έλκους και να ταυτοποιήσουν τρόπους πρόληψης αλλά και ανάπτυξης νέων φαρμάκων.

4. Φωτεινή Χασιώτου – Δείτε το προφίλ

Η Ελληνίδα ερευνήτρια απέδειξε την αξία του μητρικού θηλασμού με νέα μελέτη που διεξήχθη υπό τις οδηγίες της. Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε ότι το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα, τα οποία όχι μόνο περνούν στον παιδικό οργανισμό, αλλά επιπλέον τον επηρεάζουν άμεσα προστατεύοντάς τον από ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η νόσος Πάρκινσον.

5. Βαγγέλης Παπαθανασίου – Δείτε το προφίλ

O διεθνούς φήμης Έλληνας συνθέτης  δημιούργησε μια τριλογία μουσικών συνθέσεων ειδικά γραμμένη για τη διαστημική αποστολή Rosetta. Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA την παρουσίασε επίσημα λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση της ιστορικής προσεδάφισης στον κομήτη.

* Έλληνες επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, αθλητές, πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, εικαστικοί, ζωγράφοι, αστυνομικοί, φωτογράφοι, μάνατζερ, ηθοποιοί, αναδεικνύονται συνεχώς μέσα από δημοσιογραφική έρευνα και την εξαιρετικά πολύτιμη βοήθεια των μελών της κοινότητας. Κάθε μήνα θα σας παρουσιάζουμε τους 5 σημαντικότερους Έλληνες, λαμβάνοντας υπόψιν την επιρροή του έργου τους και την αναγνωσιμότητα της σελίδας τους στο ellines.com.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ