Guardian: Η ιστορία του ελληνικού τουρισμού μέσα από αφίσες
Καλά Νέα

Guardian: Η ιστορία του ελληνικού τουρισμού μέσα από αφίσες

H ιστοσελίδα της δημοφιλούς βρετανικής εφημερίδας Guardian παρουσιάζει στους αναγνώστες της, την ιστορία του ελληνικού τουρισμού, με μια αναδρομή στις αφίσες του ΕΟΤ από το 1922 έως και το 2004. Εκατό χρόνια προώθησης του ελληνικού τουρισμού και όπως αναφέρει η σχετική δημοσίευση, πάντα στις αφίσες υπερίσχυε ο συνδυασμός Πολιτισμού, γοητείας και ηλιοφάνειας.

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο της εφημερίδας:

1. Το 1922, υπό τον τίτλο Ανεξάρτητο Ταξίδι χωρίς προβλήματα, η έκδοση της Thomas Cook για τους ταξιδιώτες ξεκινά ως εξής «Ας υποθέσουμε ότι κάποιος επιθυμεί να πάει τη γυναίκα ή την οικογένεια για μια περιοδεία στην Ευρώπη…». Η πρώτη αφίσα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού έδειχνε τον Παρθενώνα φωτογραφημένο από τα Προπύλαια, με το φακό της Nelly’s.

2. Το 1936, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού έχει καταργηθεί από τον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά. Διατάζει όλους τους ιδιοκτήτες σπιτιών στα νησιά των Κυκλάδων να τα ασβεστώσουν τόσο για λόγους υγιεινής, αλλά και επειδή πίστευε ότι τα έκανε πιο γραφικά.

3. Το 1941, ο τουρισμός μεταφέρεται στο υπουργείο εθνικής οικονομίας, όπου δημιουργείται διεύθυνση των λουτροπόλεων και του τουρισμού, παρά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που μαίνεται. Στο τέλος του πολέμου, θεσπίζεται η γενική γραμματεία Τουρισμού.

4. Η παρούσα αφίσα του 1949 είναι από την εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο παρείχε βοήθεια των ΗΠΑ στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

5. Το 1955, ο αριθμός των ξένων τουριστών στην Ελλάδα ανέρχεται στους 200.000, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση. Η μέση διάρκεια παραμονής των επισκεπτών είναι μία εβδομάδα.

6.Το 1967, η στρατιωτική χούντα – το «Καθεστώς των Συνταγματαρχών» – ήρθε στην εξουσία. Για πρώτη φορά, ο αριθμός των τουριστών μειώνεται κατά περίπου 14%, αν και ανακάμπτει το επόμενο έτος.

7. Η Ελλάδα είναι ένας από τους πρώτους προορισμούς που επιλέγει η Britannia Airways για το νέο Boeing 737 τζετ, με πτήσεις από το Λούτον προς Αθήνα. Το 1968, η Ζακλίν Κένεντι παντρεύεται τον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση στο νησί Σκορπιός.

8. Το 1980 ένα εγχειρίδιο για πεζοπόρους αναφέρει: «Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου να «χαθεί» κάποιος για ώρες”. Η Ελλάδα εντάσσεται στην Ε.Ε. το 1981, και η ταινία του James Bond «For your eyes only» δείχνει τα μοναστήρια των Μετεώρων.

9.Το 1990 ο αριθμός των επισκεπτών άγγιξε τα εννέα εκατομμύρια για πρώτη φορά, με κάποιους τουρίστες να την επιλέγουν λόγω και της ταινίας Shirley Valentine, που κυκλοφόρησε το προηγούμενο έτος. Η Κεφαλονιά παρουσιάζεται στο βιβλίο του Louis de Bernières «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλλι» με θέμα την ιταλική και τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

10. Η Ελλάδα κερδίζει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της UEFA το 2004, νικώντας τους οικοδεσπότες Πορτογάλους. Τον επόμενο μήνα, η Αθήνα φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο αριθμός των επισκεπτών στην Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο από 13 εκατομμύρια, ενώ φέτος αναμένεται να αγγίξει τα 18 εκατομμύρια.

Πηγή: Guardian

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ