Πως μια Ελληνίδα φοιτήτρια κέρδισε μια θέση στη Google
Καλά Νέα

Πως μια Ελληνίδα φοιτήτρια κέρδισε μια θέση στη Google

Η Μαρία Δημακοπούλου κέρδισε το διεθνές τιμητικό βραβείο και την υποτροφία «Anita Borg Memorial της Google για την αριστεία στην Επιστήμη Υπολογιστών και στην Τεχνολογία». Τον Δεκέμβρη φεύγει για Νέα Υόρκη, ώστε να δουλέψει στους αλγόριθμους που βρίσκονται πίσω από τα συστήματα διαφημίσεων της Google. Αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πρώτη το 2014 με βαθμό 10.

«Αν δεν είχα παρακολουθήσει τόσα χρόνια στενά τα μαθήματα της σχολής, αν δεν είχα τους καθηγητές μου να με στηρίζουν, δεν θα είχα καταφέρει τόσα. Ένα σημαντικό κομμάτι όσων έχω κάνει οφείλεται στους ανθρώπους που με δίδαξαν και με γαλούχησαν να κάνω ότι καλύτερο μπορώ» τονίζει η Μαρία Δημακοπούλου.

Στο τρίτο έτος της σχολής της, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, συμμετείχε σε μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι εργάστηκαν πάνω στους αλγορίθμους της Google στο Παρίσι. Η συμμετοχή της στο πρόγραμμα αυτό διήρκεσε από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Νοέμβριο του 2013. Ασχολήθηκε με προηγμένα πρότζεκτ και κατάφερε πέρυσι να βρει τη λύση για ένα πρόβλημα που έμενε άλυτο τρία χρόνια στους επεξεργαστές της Intel, με αποτέλεσμα να κερδίσει τιμητικά βραβεία από την Google και την Intel.

«Δεν πάει κάποιος ξαφνικά στην Google και γίνεται έξυπνος. Είχα πολύ δυναμικούς καθηγητές με επιθυμία να είναι άριστοι στον χώρο τους διεθνώς. Η ποιότητα των μαθημάτων και της προσφερόμενης εκπαίδευσης ήταν για μένα καθοριστική για την επίδοσή μου» συμπλήρωσε.

Μετά τη λύση στο πρόβλημα της Intel την προσκάλεσαν να μιλήσει σε συνέδριο στο CERN, ενώ το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε στη Silicon Valley των ΗΠΑ σε πρόγραμμα υπό την αιγίδα της NASA και της Google, όπου δούλεψε πάνω στη νανοτεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.

«Δεν θα άλλαζα τις σπουδές μου με κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Οταν μπήκα πρώτη στη Σχολή, μου είχαν πει πως θα μπορούσα να πάω σε όποιο πανεπιστήμιο ήθελα. Ηταν συνειδητή επιλογή να μείνω εδώ και η πορεία με δικαίωσε. Πρόκειται για μια εξαιρετική σχολή αν έχεις τη διάθεση να προοδεύσεις».

Τα βραβεία που ήδη έχει στο βιογραφικό της είναι:

  • Ιούνιος 2014: Google Anita Borg Scholaship για την αριστεία στην επιστήμη υπολογιστών και στην τεχνολογία
  • Μάρτιος 2014: Intel Honorary Award για την δημιουργικότητα στην τροποποίηση στην απόδοση του Linux.
  • Νοέμβριος 2013: Google Spot Bonus Excellence Award για τα επιτεύγματα της και την εξαιρετική μαθητεία της το 2013 στην ομάδα Operations Research & Optimization
  • Οκτώβριος 2013: Google Peer Bonus Honorary Award 
  • 2011, 2012, 2013 & 2014: «Thomaidion» Honorary Award από το ΕΜΠ
  • 2011, 2012, 2013 & 2014: “Karidogiannis” Honorary Award από το ΕΜΠ
  • 2011: “Agoniston Polytechneiou” Honorary Award από το ΕΜΠ
  • 2011: Υποτροφία Π. Τριανταφυλλίδης
  • 2010: «Great Moment for Education» Honorary Award από το Υπουργείο Παιδείας

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ