Δημιούργησαν «μίνι» ανθρώπινο στομάχι με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων
Επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου και του Νοσοκομείου Παίδων του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα επιστήμονας Γιάννα Ζαβρού, κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ένα λειτουργικό τρισδιάστατο ιστό ανθρώπινου στομαχιού. Το νέο αυτό επίτευγμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα επιτρέψει στους ερευνητές να μελετήσουν τα πρώτα στάδια ασθενειών όπως ο καρκίνος του στομάχου και του έλκους και να ταυτοποιήσουν τρόπους πρόληψης αλλά και ανάπτυξης νέων φαρμάκων.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον αναπτυξιακό βιολόγο Τζιμ Γουέλς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature». Χρησιμοποίησαν το μίνι εργαστηριακό στομάχι, το οποίο αποκαλούν «γαστρικό οργανοειδές» για να μελετήσουν τη λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.pylori), μία βασική αιτία του έλκους και του καρκίνου του στομάχου. Οι επιστήμονες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το πόσο γρήγορα ο παθογόνος μικροοργανισμός μόλυνε τον επιθηλιακό ιστό του στομαχιού, ενώ ενεργοποίησε και ένα γονίδιο (c-Met) που προκαλεί καρκίνο. Να σημειώσουμε πως οι επιστήμονες συχνά χρησιμοποιούν ζώα για να μελετήσουν διάφορες ασθένειες, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί και με το στομάχι, καθώς η βιολογία και η δομή του διαφέρει από ένα είδος στο άλλο και εξαρτάται από τη διατροφή του. Οι άνθρωποι έχουν μοναδικά στομάχια και εξίσου μοναδικές ασθένειες.
«Μέχρι τώρα κανείς δεν είχε ποτέ παράγει γαστρικά κύτταρα από ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Επιπλέον, ανακαλύψαμε πώς να προχωρούμε στον σχηματισμό τρισδιάστατου γαστρικού ιστού με πολύπλοκη αρχιτεκτονική και κυτταρική σύνθεση» δήλωσε ο Τζιμ Γουέλς.
Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν πλέον αυτά τα μίνι ανθρώπινα στομάχια για να «ξεκλειδώσουν» περαιτέρω τα μυστικά του ανθρώπινου στομαχιού. Μεταξύ άλλων, θα μελετήσουν καλύτερα τις βιοχημικές διαδικασίες, εξαιτίας των οποίων η παχυσαρκία τροφοδοτεί τον διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο. Το μίνι στομάχι χρειάστηκε περίπου ένα μήνα για να αναπτυχθεί στο εργαστήριο και να φθάσει τα τρία χιλιοστά σε διάμετρο και μέγεθος μικρότερο από μπιζέλι.
Η Γιάννα Ζαβρού είναι επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής και Κυτταρικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι. Η έρευνα της επικεντρώνεται στο δράση του Sonic Hedgehog στο γαστρικό επιθήλιο και την ανάπτυξη του καρκίνου του στομάχου με λοίμωξη H. pylori.