Νέα Υόρκη: Έκθεση για το πως οι Έλληνες επηρέασαν τον αιγυπτιακό πολιτισμό
Καλά Νέα

Νέα Υόρκη: Έκθεση για το πως οι Έλληνες επηρέασαν τον αιγυπτιακό πολιτισμό

Έκθεση για τις αλληλεπιδράσεις του ελληνικού και αιγυπτιακού πολιτισμού την περίοδο των περίπου 300 ετών, κατά την οποία η Αίγυπτος ήταν υπό ελληνική κυριαρχία, παρουσιάζεται στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου (ISAW) του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 8 Οκτωβρίου 2014 έως τις 4 Ιανουαρίου 2015. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Όταν οι Έλληνες κυβερνούσαν την Αίγυπτο: Από τον Μέγα Αλέξανδρο έως την Κλεοπάτρα».

Η εν λόγω έκθεση παρουσιάζει 150 αντικείμενα και επικεντρώνεται στους τρόπους με τους οποίους η ελληνική και αιγυπτιακή κουλτούρα ήρθαν κοντά, δημιουργώντας νέες μορφές έκφρασης.

Ο επισκέπτης θα δει περίπου 150 πορτρέτα, θρησκευτικά και ταφικά αντικείμενα, νομίσματα, κείμενα σε πάπυρο και άλλα υλικά, τα οποία οι υπέυθυνοι της έκθεσης κατάφεραν να εξασφαλίσουν με τη μορφή δανείου από αρκετές μεγάλες συλλογές. Μια σειρά από χειρόγραφα σε πάπυρο αποδεικνύουν τις γλώσσες που ομιλούνταν στην Αίγυπτο, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πτολεμαϊκής κυριαρχίας. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και μια ομάδα κερμάτων που δείχνει Πτολεμαίους βασιλείς και βασίλισσες, η οποία περιλαμβάνει και ένα χρυσό νόμισμα.

Αρχικά η έκθεση παρουσιάστηκε από το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος του ομογενή Μιχάλη Ζάχαρη.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ