Νέο βίντεο με τα ευρήματα της έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων
Καλά Νέα

Νέο βίντεο με τα ευρήματα της έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Νέο βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων, στο οποίο βλέπουμε τους δύτες σε βάθος 50 μέτρων να εξερευνούν τον πυθμένα και να ανακαλύπτουν μια αρχαία ρωμαική άγκυρα, ένα χάλκινο δόρυ 210 εκατοστών, μέρος ενός τεράστιου αγάλματος, έναν αμφορέα και ένα περίτεχνο πόδι κρεβατιού.

Πιο συγκεκριμένα η διεθνής ομάδα δυτών και αρχαιολόγων κατάφεραν να ανασύρουν από το βυθό ένα χάλκινο συμπαγές δόρυ με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή και μαρμάρινο άγαλμα. Στο το ίδιο σημείο εντοπίστηκε και ανελκύστηκε χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, ο οποίος σώζει στο στέλεχός του συσσωμάτωμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ξύλο του ίδιου, του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος. Ανελκύστηκε επίσης δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους. Τέλος από το χώρο του ναυαγίου, ανελκύστηκε επίσης ο μολύβδινος στύπος άγκυρας του σκάφους που είχε εντοπιστεί το 2013 και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος.

Τα κομμάτια του πλοίου που βρέθηκαν αποδεικνύουν πως πολλά μέρη του πλοίου σώζονται ως σήμερα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα ευρήματα είναι διασκορπισμένα σε μεγαλύτερο εύρος από αυτό που υπολόγιζαν οι σφουγγαράδες που είχαν βρει πρώτοι το ναυάγιο. Η περιοχή που πρέπει να διερευνηθεί είναι περίπου 300 μέτρα πυθμένα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις τεράστιες άγκυρες και τις σανίδες του κύτους του πλοίου που έχουν βρεθεί έως τώρα, αποδεικνύει ότι το πλοίο των Αντικυθήρων ήταν πολύ μεγαλύτερο από ότι θεωρούσαν οι ειδικοί έως σήμερα, ίσως να είχε μήκος έως και 50 μέτρα!

«Οι αποδείξεις δείχνουν ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο αρχαίο ναυάγιο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Είναι ο Τιτανικός του Αρχαίου κόσμου!» δηλώνει ο Foley, εκ των επικεφαλής της αποστολής. Οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να επιστρέψουν το επόμενο έτος για να συνεχίσουν την ανασκαφή, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν πια.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κων/νος Τασούλας δέχθηκε στο γραφείο του την ομάδα των αρχαιολόγων της ερευνητικής ομάδας του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, την οποία συνεχάρη για την επιτυχή ολοκλήρωση της φετινής αποστολής. Παρευρέθησαν από πλευράς Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων η Προϊσταμένη της Δρ Αγγελική Σίμωσι και οι αρχαιολόγοι της ΕΕΑ Δρ Θ. Θεοδούλου και Δρ Δ. Κουρκουμέλης καθώς και οι Δρ Brendan Foley από πλευράς Woods Hole, καθώς και ο κ. Αλέξανδρος Τούρτας απόφοιτος ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Southampton. Παρών ήταν και ο Δρ Γ. Μπιτσάκης της ομάδας μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο οποίος βοήθησε στην οργάνωσης της έρευνας. Ο κ.Τασούλας εξήρε την επιστημονική σημασία της αποστολής καθώς και την άριστη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που χρηματοδότησε το πρόγραμμα, την οποία χαρακτήρισε υποδειγματική, ευχαριστώντας τους χορηγούς.

Youtube user: antikythera2012

Φωτογραφίες: Υπουργείο Πολιτσμού και Αθλητισμού

Πηγή: http://antikythera.whoi.edu/blog/

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ