Το CNN για το μυστικό του ναυαγίου των Αντικυθήρων
Καλά Νέα

Το CNN για το μυστικό του ναυαγίου των Αντικυθήρων

Το CNN κάνει αφιέρωμα στις έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων με τίτλο «Το μυστήριο του αρχαίου ναυαγίου και του πρώτου υπολογιστή στον κόσμο. Το άρθρο ξεκινά με αναφορά στην ιστορία του ναυαγίου αλλά και το πως ανακαλύφθηκε ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από το αφιέρωμα του CNN:

Στα ήρεμα νερά των βραχωδων ακτών των Αντικυθήρων, ένα νησί με μόλις 50 μόνιμους κατοίκους, βρίσκεται το πιο μυστηριώδες ναυάγιο όλων των εποχών. Το 1900 σφουγγαράδες από το νησί της Σύμης αγγυροβόλησαν στην περιοχή λόγω μιας καταιγίδας και αυτό που ανακάλυψαν, έκανε όλο τον κόσμο να εκπλαγεί.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων και αρχαιολόγων επέστρεψε στα Αντικύθηρα εξοπλισμένοι με την τελευταία λέξη της θαλάσσιας τεχνολογίας.

«Το ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι ίσως το πιο σημαντικό, το πιο διάσημο ναυάγιο της αρχαιότητας» δηλώνει ο Brendan Foley, αρχαιολόγος από το  Woods Hole Oceanographic Institution και από τους επικεφαλής της αποστολής.

«Είμαστε αρχαιολόγοι και επιστήμονες που δεν σταματούν. Δεν μας αρέσει να μιλάμε για θησαυρό αλλά σε αυτή την περίπτωση πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα πλοίο πλοίο θησαυρό» συμπληρώνει.

Τα ευρήματα τοποθετούν το ναυάγιο στον 1ο αιώνα π.Χ. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο μεγάλο ήταν το πλοίο, τι έκανε στην περιοχή ή πως βούλιαξε. Ακόμα τουλάχιστον.

«Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο εμπορικό πλοίο της εποχής. Μάλλον πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ακριβά πλοία που υπήρχαν τότε. το 1901 οι σφουγγαράδες δήλωσαν πως τα έργα ήταν διασκορπισμένα σε ακτίνα 52 μέτρων στο βυθό. Και αυτό συνάδει με όσα έχουμε δει και εμείς στις καταδύσεις μας. Αυτό το ναυάγιο είναι κοντά στις ακτές. Είναι περίπου 70 μέτρα από την ακτή και αυτό καθιστά δύσκολο το να φέρουμε ε΄να μεγάλο πλοίο για να υποστηρίξει τα ρομποτικά μας συστήματα. Έτσι, φτιάξαμε ένα πλάνο και εξασκούμαστε τα τελευταία 3 χρόνια με την τελευταία τεχνολογία.» δηλώνει ο Foley.

Ξεκίνησαν με τη χαρτογράφηση της περιοχής με τη χρήση του «Sirius», ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα (AUV) από το Αυστραλιανό Κέντρο Ρομποτικής Πεδίου. Η AUV θα διεξάγει μια έρευνα υψηλής ανάλυσης του ναυαγίου για να δημιουργήσει ακριβή χαρτογράφηση.

Πηγή: CNN

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ