Τρεις Έλληνες συμμετείχαν σε έρευνα που αποκαλύπτει νέα γονίδια σχετιζόμενα με το ύψος
Καλά Νέα

Τρεις Έλληνες συμμετείχαν σε έρευνα που αποκαλύπτει νέα γονίδια σχετιζόμενα με το ύψος

Ερευνητές ανακάλυψαν νέα γονίδια που καθορίζουν το ύψος του ανθρώπου, διπλασιάζοντας τον μέχρι τώρα σχετιζόμενο αριθμό των γονιδίων που έχουν βρεθεί σε πάνω από 400. Η μελέτη, που έγινε από την κοινοπραξία Γενετική Διερεύνηση Ανθρωπομετρικών Χαρακτηριστικών (GIANT), με επικεφαλής τον Τζόελ Χίρσχορν του Ινστιτούτου Broad των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ (ΗΠΑ), καθώς και τον Άντριου Γουντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έξετερ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής Nature Genetics.

Στην ομάδα συμμετείχε η Μαρία Δημητρίου και ο Γιώργος Δεδούσης από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, καθώς και ο Πάνος Δελούκας από το βρετανικό Ινστιτούτο Γενετικής Wellcome Trust Sanger Institute.

Η κοινοπραξία GIANT περιλαμβάνει περισσότερους από 300 οργανισμούς και πάνω από 400 ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα από τα γονίδια  253.288 ατόμων.

«Το ύψος καθορίζεται σχεδόν απολύτως από τη γενετική, όμως οι προηγούμενες μελέτες μας είχαν μπορέσει να εξηγήσουν λίγο πάνω από το 10% της γενετικής επίδρασης. Τώρα, διπλασιάζοντας τον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν στην έρευνά μας,  έχουμε πλέον μια πιο πλήρη εικόνα των κοινών γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν το ύψος, πόσοι υπάρχουν και πόσο συνεισφέρουν», δήλωσε ο Τζόελ Χίρσχορν.

Το ύψος είναι ένα χαρακτηριστικό μοντέλο για την κατανόηση του πώς λειτουργεί η κληρονομικότητα , ιδιαίτερα για τα χαρακτηριστικά που παράγονται όχι από ένα γονίδιο, αλλά από πολλά. Το ύψος είναι εύκολο να μετρηθεί, ενώ εκτιμάται ότι το 80% της μεταβολής στο ύψος είναι γενετική. Προηγούμενες μεγάλης κλίμακας μελέτες σύνδεσης ολόκληρου του γονιδιώματος έχουν δείξει ότι ένας μεγάλος αριθμός των γονιδίων επηρεάζουν το ύψος και ότι η πλειοψηφία της κληρονομικότητας που προέρχεται από κοινές γενετικές παραλλαγές δεν είναι σπάνια. Επειδή το εύρος των δειγμάτων δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, η ομάδα της GIANT δημιούργησε και χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο δείγμα μέχρι σήμερα σε έρευνα.

«Μπορούμε πλέον να εξηγήσουμε περίπου το 20% της κληρονομικότητας του ύψους, από 12% που ήταν πριν» δήλωσε ο ερευνητής του Πανεπιστήμιο του Ταρτού, Τόνου Έσκοτο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα βρουν και πολλά ακόμη στο μέλλον, καθώς το ύψος είναι ένα πολύπλοκο βιολογικό χαρακτηριστικό που επηρεάζεται από ποικίλους γενετικούς παράγοντες. Όσα περισσότερα γονίδια ανακαλύπτονται, τόσο θα διευκολύνεται η θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος, που μερικές φορές μπορεί να σχετίζονται με το ύψος και την υπερβολική ανάπτυξη. Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει ένα γενετικό τεστ που θα κάνει διάγνωση, για τα συγκεκριμένα γονίδια στο έμβρυο.

Πηγή: broadinstitute.org

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ