Εξέταση αίματος προβλέπει τον χρόνο ανάρρωσης μετά από εγχείρηση
Καλά Νέα

Εξέταση αίματος προβλέπει τον χρόνο ανάρρωσης μετά από εγχείρηση

Ερευνητές της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ, ανακάλυψαν μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να προβλέψει πόσο χρόνο θα χρειαστεί ένας ασθενής για την ανάρρωση του μετά από εγχείρηση. Στην ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας Garry Nolan, βρίσκονται και δύο Ελληνίδες, η Γαβριέλα Φραγκιαδάκη και η Μόνικα Νικολάου.

Το τεστ ανιχνεύει τις αφανείς αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε κυτταρικό επίπεδο, εκτιμώντας έτσι τον αναμενόμενο χρόνο ανάρρωσης

Η έρευνα της ομάδας δημοσιεύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2014 στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine και αποτελεί μία κατανοητή περιγραφή της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε έναν τραυματισμό.

Οι ερευνητές του Stanford έκαναν αυτή την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία ιδιαιτέρως ευαίσθητη, την single-cell mass cytometry. Η μέθοδος επιτρέπει την ταυτόχρονη παρακολούθηση μεγάλου αριθμού βιοχημικών χαρακτηριστικών, τόσο στις επιφάνειες των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και εντός των κυττάρων, έτσι οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν όχι μόνο το είδος των κυττάρων που ψάχνουν αλλά πόσο ενεργά είναι.

Η Μόνικα Νικολάου είναι ερευνήτρια στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Stanford. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Υπολογιστική Βιολογία, Βιοπληροφορική, Βιολογία Συστημάτων, Κοινωνικά Δίκτυα, Μαθηματικά και στη Βιοστατιστική. Η Γαβριέλα Φραγκιαδάκη είναι μέλος της ομάδας του Nolan με ερευνητικό τομέα την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στις χειρουργικές επεμβάσεις. Έχει μάλιστα συγγράψει μαζί με τους Brice Gaudilliere, Martin Angst, and Garry Nolan

«Μάθαμε πως εντός των πρώτων 24 ωρών μετά την εγχείρηση, μπορούμε να βρούμε ισχυρά στοιχεία στο αίμα που αποκαλύπτουν σε τι κατάσταση θα είναι ο ασθενής 2 εβδομάδες αργότερα» δήλωσε ο Martin Angst καθηγητής Αναισθησιολογίας, ο οποίος συνυπογράφει την έρευνα με τον Nolan.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου διαγνωστικού αιματολογικού τεστ που θα προβλέπει την ανάρρωση μετά από μία σοβαρή επέμβαση.

Μια τέτοια εξέταση θα βοηθήσει τους γιατρούς στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αγωγή που θα ακολουθήσει μετεγχειρητικά ο ασθενής, αλλά και τους ασθενείς σχετικά με την ενημέρωση των αφεντικών τους και της οικογένειας τους.

Διαβάστε την έρευνα

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ