Τουρκία: Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν αρχαιοελληνικό αμφιθέατρο
Καλά Νέα

Τουρκία: Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν αρχαιοελληνικό αμφιθέατρο

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αμφιθέατρο στην αρχαία ελληνική πόλη Μάγαρσο, που σήμερα ονομάζεται Karatas, στην Τουρκία. Οι διαδικασίες ανασκαφής συνεχίζονται, καθώς μέχρι στιγμής οι αρχαιολόγοι έχουν φέρει στο φως το μισό αμφιθέατρο, αφαιρώντας τα χώματα που το κάλυπταν. Η ομάδα θα χρειαστεί 12-14 μήνες για να ολοκληρώσει την ανασκαφή τους.

Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται στη νότια επαρχία των Αδάνων, ενώ η Μάγαρσος σύμφωνα με τον καθηγητή Fatih Gülşen ήταν μια από τις πιο σημαντικές παραθαλάσσιες πόλεις του αρχαίου κόσμου. Μεγάλα κτίσματα, όπως θέατρα, λουτρά, στάδια και δημόσια κτίρια άφησαν τα σημάδια τους σε αυτή την πόλη.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», το πανέμορφο θέατρο μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 άτομα. Περίπου 60% της αρχαίας πόλης του 5ου αιώνα π.Χ, έχει έρθει στο φως. Το αμφιθέατρο που έχει θέα στη θάλασσα έχει μήκος 150 μέτρα και 30 μέτρα πλάτος.

Οι τοπικές αρχές σκοπεύουν να το χρησιμοποιήσουν άμεσα για πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν με το αρχαίο ελληνικό θέατρο στην Άσπεντο, δυτικά της Αντάλειας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ