Ανοίγει ξανά το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας
Ύστερα από διακοπή επτά χρόνων το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας ανοίγει για το κοινό την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα μουσεία που δημιουργήθηκαν στην επαρχία και πλέον είναι ένα από πιο σύγχρονα, καθώς τα εκθέματα παρουσιάζονται με τη βοήθεια υπερσύγχρονης τεχνολογίας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας χτίστηκε μεταξύ των ετών 1907-1908 στο τότε Πιαλί (νυν Αλέα) Τεγέας, σε οικόπεδο που δώρισε ο μητροπολίτης Νείλος – που καταγόταν από το Πιαλί – στην εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταρεία. Την εποχή αυτή, στις αρχές του 20ου αι., ιδρύονται τα πρώτα επαρχιακά Μουσεία της Ελλάδας, με πρωτοβουλία της Αρχαιολογικής Εταιρείας και την καθιέρωση ειδικού αριθμολαχείου. Ο Κωνσταντίνος Ρωμαίος, μέγας αρχαιολόγος ερευνητής, καταγόμενος από τα Βούρβουρα της Κυνουρίας, υπήρξε ο θεμελιωτής του Μουσείου της Τεγέας.
«Το μουσείο έκλεισε το 2007. Πρώτα έγινε η κτιριολογική αναβάθμισή του στο πλαίσιο του Γ” ΚΠΣ και ακολούθησε από το 2011 και έπειτα η επανέκθεση του βάσει μουσειολογικής, μουσειογραφικής μελέτης που έκανε η Εφορεία και ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Ανοίγει λοιπόν τώρα γιατί και κτιριολογικά και μουσειολογικά είναι αναβαθμισμένο. Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στις νέες τεχνολογίες, υπάρχουν διαδραστικές τράπεζες, εικονικές περιηγήσεις και άλλα νέα συστήματα, που για πρώτη φορά εισήχθηκαν στην Ελλάδα για το έργο της επανέκθεσης του μουσείου της Τεγέας» τόνισε η προϊσταμένη της ΛΘ” Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Άννα Καραπαναγιώτου στο ΑΠΕ.
Το Μουσείο Τεγέας μπορεί κάποιος να το εντοπίσει πλέον στα social media, στο facebook, όπου έχει δημιουργηθεί σελίδα με φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες, αλλά και να επισκεφθεί τον ιστότοπο www.tegeamuseum.gr.