Αξιοποιείται από το ΥΠΠΟ το παλαιό τελωνείο Ναυπλίου
Καλά Νέα

Αξιοποιείται από το ΥΠΠΟ το παλαιό τελωνείο Ναυπλίου

Το παλιό τελωνείο του Ναυπλίου, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, παραχωρείται από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Πολιτισμού για τη στέγαση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Την αποδοχή της παραχώρησης αποφάσισε ομόφωνα κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Το κτίριο, που πιθανολογείται ότι είναι έργο του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, χτίστηκε το 1830 λειτούργησε ως τελωνείο μέχρι το 1999. Έχει ορθογώνια κάτοψη, με ισόγειο επιφάνειας 376 τετραγωνικών μέτρων και πατάρι.

Το 2004 το ακίνητο παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στον δήμο Ναυπλιέων για χρήση, με τον όρο της αποκατάστασής του σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, κάτι που ωστόσο δεν έγινε.

Αιτήματα για παραχώρηση χρήσης του ακινήτου έγιναν και το 2012, από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου για τη στέγασή του και από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη στέγαση διοικητικού πρωτοδικείου, χωρίς όμως να υποβάλλουν πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου.

Έτσι, έπειτα από αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Ιανουάριο του 2014, για παραχώρηση χρήσης του ακινήτου προκειμένου να στεγάσει χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να παραχωρήσει για χρήση το κτίριο στο ΥΠΠΟ με όρο την αξιοποίηση και ανάδειξή του.

«Πιστεύω ότι είναι ιδανικός χώρος για να στεγάσει τη νεότερη οικονομική ιστορία της Πελοποννήσου, που είναι ενδιαφέρουσα και υπάρχει και μεγάλο αρχειακό υλικό σχετικά. Αυτή, όμως, είναι απλά μια ιδέα, και θα τη δούμε όταν έρθει η ώρα. Τώρα, θα πρέπει να κάνουμε αυτοψία και στη συνέχεια να δούμε τα στάδια της μελέτης για την αποκατάσταση του κτιρίου» δήλωσε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ