Παγκόσμια ελληνική επιτυχία στη ρομποτική χειρουργική
Καλά Νέα

Παγκόσμια ελληνική επιτυχία στη ρομποτική χειρουργική

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία την πρώτη διεθνώς ρομποτική δεξιά κολεκτομή και αφαίρεση επιπλόου (δηλαδή της μεμβράνης του περιτοναίου της κοιλιάς) μέσω μόνο μίας μικροτομής 2,5 εκατοστών.

H επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών χρησιμοποιώντας το πλέον σύγχρονο ρομποτικό σύστημα da Vinci Si HD και την παρακολούθησαν ζωντανά χειρουργοί από όλον τον κόσμο μέσω του διαδικτύου.

Η κλασική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος ή ολόκληρου του εντέρου (κολεκτομή) γίνεται με μία πολύ μεγάλη τομή στο μέσο της κοιλιάς. Κι αυτό διότι ο χειρουργός θα πρέπει να μπορεί να κάνει πολλούς και λεπτούς χειρισμούς μέσα στην κοιλιακή χώρα, ώστε η εντερική λειτουργία μετά την επέμβαση να επανέλθει σύντομα. Λόγω του μεγάλου μεγέθους της τομής ο πόνος μετά την επέμβαση είναι ισχυρός και η φυσική αποκατάσταση του ασθενή καθυστερεί έως και μερικούς μήνες.

«Η αεροδιαστημική ρομποτική τεχνολογία έχει αλλάξει άρδην τα έως τώρα δεδομένα» δήλωσε αναφορικά ο διαπρεπής χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και Πρόεδρος της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρουσιάζοντας την πρώτη διεθνώς ρομποτική δεξιά κολεκτομή και αφαίρεση επιπλόου (δηλαδή της μεμβράνης του περιτοναίου της κοιλιάς) μέσω μόνο μίας μικροτομής 2,5 εκατοστών.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης παρουσίασε τη μέθοδο μετά από πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής, στο 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής – EAES, που διεξήχθη στο Παρίσι το διάστημα 25-28 Ιουνίου.

Με αφορμή τη διάλεξή του με θέμα: «Η ρομποτική χειρουργική μέσω μίας τομής», ο Δρ. Κωνσταντινίδης δήλωσε στο περιθώριο του Συνεδρίου: «Είναι μεγίστη τιμή για μένα και τους συνεργάτες μου να ανακοινώνουμε σε διεθνή συνέδρια πρωτοποριακές, επιτυχημένες επεμβάσεις που ταλαιπωρούν ελάχιστα τους ασθενείς και τους επιτρέπουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους γρήγορα και υγιείς. Η αεροδιαστημική ρομποτική τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα της χειρουργικής της κοιλιάς και κάνει εμάς τους χειρουργούς πιο προσεκτικούς αφού χειρουργούμε με μεγάλη μεγέθυνση και τρισδιάστατη εικόνα».

Ο κος Β. Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, δήλωσε σχετικά: «Μέσα από τη χειρουργική κορυφαίων συνεργατών μας, αποδεικνύουμε σταθερά την προσήλωση του Ομίλου Ιατρικού στην καινοτομία και την επιστημονική υπεροχή. Ο Δρ. Κωνσταντινίδης αποτελεί κορυφαίο εκπρόσωπο των Ελλήνων ιατρών στο εξωτερικό και μας τιμά και χαροποιεί ιδιαίτερα η συνεργασία μαζί του όλα αυτά τα χρόνια.»

Για την επέμβαση:

Η εντυπωσιακή αυτή επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών χρησιμοποιώντας το πλέον σύγχρονο ρομποτικό σύστημα da Vinci Si HD και την παρακολούθησαν ζωντανά χειρουργοί από όλον τον κόσμο μέσω του διαδικτύου. Στον ασθενή ηλικίας 56 ετών είχε ανευρεθεί ύποπτη μάζα στο δεξιό παχύ έντερο και αποφασίσθηκε άμεσα δεξιά κολεκτομή και επιπλοεκτομή με χρήση του συστήματος Single Site, της ρομποτικής τεχνολογίας που διαθέτει μόνο το Ιατρικό Κέντρο στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται από τον Δρ. Κωνσταντινίδη από το 2011. Η επέμβαση ήταν αναίμακτη, η ανάρρωση ανώδυνη και ταχύτατη και ο ασθενής έλαβε εξιτήριο ήδη από την 4η ημέρα, εντυπωσιασμένος!

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 4

  1. eleni karakari

    Syxaritiria elpizo na boroun na pragmatopoiounte kai ales epemvasis me aftin ti methodo


  2. Kostas Liapis

    Congrats Dr …Keep doing what you know best….Save life’s!!!

    Happy Successful New Year With More Achievements!!!


  3. Συγχαρητήρια!!! Πρέπει να αναγνωρίζονται οι πρωτιές αυτές γιατί ώς τώρα τις…εξαφανίζουν! Και μάλιστα οι δικοί μας!!!… τουλάχιστον ο τομέας της αναίμακτης χειρουργικής με οποιονδήποτε τρόπο, είναι προχωρημένος και αποδεκτός στο εξωτερικό αλλά ανεπιθύμητος στην Ελλάδα λόγω του τεράστιου κέρδους από το εμπόριο αίματος!!! (Αν και έχει αποδειχθεί παγκοσμίως ότι ο ασθενής αναρρώνει ταχύτατα χωρίς μετάγγιση) Ελπίζω να μην μείνει εκεί αυτή η εξέλιξη και επίσης να μην είναι για λίγους με οικονομική επιφάνεια όπως είναι τώρα… ενώ όλοι οι υπόλοιποι υποφέρουν σ’ ένα ράντζο σε άθλιες συνθήκες……


  4. Δυστυχως αυτες οι τεχνικες και οι νεες μεθοδοι χειρουργικης δεν θα υπαρξουν ποτε για τους πολλους στα Δημοσια νοσοκομεια. Η κατασταση θα επιδεινωνεται. Ειναι το μονο σιγουρο. Αρα μονο οι ασθενεις με οικονομικη επιφανεια και οσοι εχουν προνοησει να εχουν ενα ατομικο συμβολαιο υγειας σε σοβαρη ασφαλιστικη εταιρεια θα μπορουν να εχουν προσβαση και να σωζουν τη ζωη τους!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ