Χρησιμοποιώντας δορυφόρους για τη μελέτη της Αρχαίας Ελλάδας
Καλά Νέα

Χρησιμοποιώντας δορυφόρους για τη μελέτη της Αρχαίας Ελλάδας

Ο James Newhard, διευθυντής Αρχαιολογίας και αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο κολέγιο του Τσάρλεστον των Ηνωμένων Πολιτειών, εργάζεται σε διάφορα project που αφορούν τη χρήση τεχνολογίας στην προσπάθεια της ανακάλυψης του αρχαίου κόσμου.

Οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, με μια ποικιλία αισθητήρων και ψηφιακή ανάλυση, μπορούν πλέον να χαρτογραφήσουν αρχαίες πόλεις και να υπολογίσουν τις καλύτερες τοποθεσίες για τις νέες ανασκαφές. Με το συνδυασμό των πληροφοριών που συλλέγονται μέσω δορυφόρου όπως φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης στο ορατό και στο εγγύς υπέρυθρο φάσμα και με την ανάλυση των δεδομένων, οι αρχαιολόγοι μπορούν πιο εύκολα και με ασφάλεια να αποκαλύψουν τους χαμένους πολιτισμούς.

Η πρώτη έρευνα του καθηγητή περιλαμβάνει το σχεδιασμό ενός συστήματος δεδομένων για την μελέτη πήλινων πινακίδων και είναι βασισμένο σε πινακίδες από το παλάτι του Νέστορα στην Πύλο.

Η δεύτερη είναι η μελέτη Avkat, μια έρευνα πεδίου στην Τουρκία, η οποία εξετάζει έναν ιστορικό εμπορικό δρόμο που ένωνε την Ευρώπη με την Άπω Ανατολή. Οι δορυφορικές εικόνες επιτρέπουν στους ειδικούς να διακρίνουν οικισμούς, από τα τέλη της Ρωμαϊκής έως την οθωμανική εποχή, συνδέοντας  τις πληροφορίες GPS του smartphone με δορυφορικές εικόνες. Πρόσθετη ανάλυση στις εικόνες διεξάγεται στη συνέχεια στο εργαστήριο.

Ο Newhard θεωρεί τις δορυφορικές εικόνες ως ένα ισχυρό εργαλείο που του επιτρέπει να επιταχύνει την επιτόπια έρευνα και τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την επί τόπου έρευνα, η οποία κανονικά θα διαρκούσε χρόνια.
 Πηγή: Forbes

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ