Η “ανανεωμένη” Νίκη της Σαμοθράκης επιστρέφει στο Λούβρο
Η Νίκη της Σαμοθράκης επιστρέφει στο Μουσείο του Λούβρου μετά από σχεδόν ένα χρόνο μακριά από το επιβλητικό της βάθρο, λόγω της διαδικασίας αποκατάστασης της.
Από το Σεπτέμβριο, μια ομάδα οκτώ αρχαιολόγων εργάστηκε σχολαστικά για τον καθαρισμό του αγάλματος, για να του δώσει πίσω τη φυσική λευκή απόχρωση του μαρμάρου. Καθάρισαν επίσης και τη βάση, η οποία είχε σχεδιαστεί ως μια πλώρη πλοίου. Η βάση ήταν χρώματος γκρι για να έχει αντίθεση με το φυσικό λευκό του αγάλματος.
Αυτή την εβδομάδα το άγαλμα των 29 τόνων επανατοποθετήθηκε στην αρχική του θέση, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να το θαυμάσουν. Η Νίκη είναι ένα από τα πέντε πιο δημοφιλή έργα στο Μουσείο του Λούβρου, το οποίο προσελκύει περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Δεδομένης της σημασίας του και το βάρος του, ήταν η πρώτη φορά από το Β “Παγκόσμιο Πόλεμο που το άγαλμα μεταφέρθηκε και η πρώτη φορά που αποκαταστάθηκε μετά την εγκατάστασή του στη σκάλα του Μουσείου.
Όταν το άγαλμα μεταφέρθηκε στο Παρίσι από το νησί της Σαμοθράκης, ήταν σπασμένο σε διάφορα κομμάτια. Εμπειρογνώμονες του Μουσείου στα τέλη του 19ου αιώνα κάλυψαν τις αρθρώσεις με γύψο και τις έβαψαν. Η ομάδα αποκατάστασης αντικατέστησε το γύψο με μια ουσία από μαρμαρόσκονη.
Οι παρεμβάσεις που έγιναν τότε στο άγαλμα ήταν ιστορικά ανακριβείς, όπως υποστηρίζουν τώρα οι ειδικοί. Αλλά η ομάδα αποκατάστασης αποφάσισε να αφήσει τις τροποποιήσεις ανέγγιχτες, καθώς το άγαλμα δεν είναι μόνο μια μαρτυρία της ελληνιστικής λεπτής τέχνης, αλλά είναι επίσης ένα παράδειγμα τέχνης του 19ου αιώνα, δήλωσε ο Ludovic Laugier, ο επικεφαλής του τμήματος Αρχαιοτήτων στο Μουσείο του Λούβρου, ο οποίος επέβλεψε την αποκατάσταση.
Η Νίκη στεκόταν αρχικά στη Σαμοθράκη σε ένα βράχο που υψώνεται πάνω από το πλάτωμα του Ιερού των Μεγάλων Θεών, ένα συγκρότημα από δώδεκα ναούς αφιερωμένους σε διάφορες θεότητες δημοφιλείς στην αρχαιότητα. Το θρησκευτικό κέντρο έχασε σταδιακά προσκυνητές με την άνοδο του Χριστιανισμού.