Επικεφαλής έρευνας που αυξάνει τις επιτυχημένες εξωσωματικές
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής την Ελληνίδα Ελπίδα Φραγκούλη, ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο αξιολόγησης των προς εμφύτευση εμβρύων, σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης αυξάνονται σε ποσοστό που φτάνει το 50%. Η νέα, μη επεμβατική εξέταση για χρωμοσωμικές ανωμαλίες μπορεί επίσης να ρίξει φως σχετικά με τη γενετική προέλευση των ελαττωματικών ωαρίων.
Η Δρ. Ελπίδα Φραγκούλη εργάζεται στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στο Εργαστήριο Reprogenetics.
Η μελέτη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE). Μάλιστα η Ελληνίδα μοριακή βιολόγος και γενετίστρια βραβεύτηκε με το Basic Science Prize.
«H ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι υπάρχει ένας νέος ανεξάρτητος βιοδείκτης της βιωσιμότητας των εμβρύων που θα βοηθά τους γιατρούς να επιλέγουν για εμφύτευση τα έμβρυα που είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε κύηση» δήλωσε η κ. Φραγκούλη.
Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε κατά πόσον η ποσότητα του μιτοχονδριακού DNA που βρέθηκε στα έμβρυα στα πρώτα στάδια θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιθανότητες της επιτυχημένης εμφύτευσης του εμβρύου μετά τη μεταφορά του στη μήτρα. Μέχρι τώρα, όταν μία γυναίκα επέλεγε την εξωσωματική γονιμοποίηση, οι γιατροί της προσπαθούσαν να επιλέξουν ένα ωάριο το οποίο να είναι υγιές και χωρίς χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Για να το επιτύχουν αυτό, είτε έκαναν βιοψία σε ένα μέρος του ωαρίου είτε αφαιρούσαν ένα κύτταρο από το έμβρυο για εξέταση. Και οι δύο διαδικασίες είναι ακριβές, επεμβατικές και ελοχεύουν τον κίνδυνο να βλάψουν το ωάριο ή το έμβρυο.