National Geographic: Αφιέρωμα στο “λίφτινγκ” των Καρυάτιδων
Αφιέρωμα στην ανανεωμένη εικόνα των Καρυάτιδων έκανε το National Geographic. To δημοφιλές περιοδικό αναφέρεται εκτενώς στη χρήση και το αποτέλεσμα των πρωτοποριακών τεχνικών λέιζερ που χρησιμοποιούν από το 2011 οι συντηρητές στο Μουσείο της Ακρόπολης για να καθαρίσουν τα μαρμάρινα αγάλματα. Μάλιστα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιτόπου σε βίντεο τους συντηρητές του Μουσείου να καθαρίζουν τα γλυπτά.
Η λέξη Καρυάτις στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει Κόρη από τις Καρυές, μια πόλη κοντά στη Σπάρτη. Το πιο γνωστό μέρος του Ερεχθείου είναι η «Πρόστασις των Κορών», οι περίφημες Καρυάτιδες. Πρόκειται για ένα σκεπαστό μπαλκόνι, του οποίου η στέγη στηρίζεται όχι σε κίονες, αλλά στις Καρυάτιδες.
Διαβάστε παρακάτω ένα απόσπασμα από το αφιέρωμα του National Geographic:
Τέσσερις μαρμάρινες κόρες από την αρχαία Ελλάδα έχουν κάνει μόλις ένα λίφτινγκ. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο λέιζερ, συντηρητές έχουν εργαστεί από το 2011 για να εξαλείψουν το «μαύρο πέπλο» που κάλυπτε τα αγάλματα.
Οι κόρες, γνωστές ως Καρυάτιδες, στέκονται σε 2,3 μέτρα ύψος. Αρχικά, έξι από αυτές στήριζαν την οροφή της νότιας πρόστασης του Ερεχθείου στα κεφάλια τους. Ένα μεταφέρθηκε στο Λονδίνο στις αρχές του 19ου αιώνα και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Οι Καρυάτιδες υπέστησαν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η χρυσή απόχρωση τους σκοτείνιασε, και τα χαρακτηριστικά τους, άρχισαν να διαλύονται κάτω από τη συνεχή επίθεση της όξινης βροχής. Το 1979 μεταφέρθηκαν στο παλιό Μουσείο της Ακρόπολης για να προστατευθούν από περαιτέρω βλάβη, καθώς αντίγραφα τους είχαν εγκατασταθεί στη θέση τους στη βεράντα του Ερεχθείου.
Οι συντηρητές εργάζονται μέσα σε ένα άσπρο κουτί ύφασμα για να καθαρίσουν μια Καρυάτιδα, χρειάζονται περίπου επτά μήνες για να καθαρίσει κάθε ένα άγαλμα.
Πηγή: National Geographic