Τα γλυπτά των δρόμων της Αθήνας σε μια ιστοσελίδα
Καλά Νέα

Τα γλυπτά των δρόμων της Αθήνας σε μια ιστοσελίδα

Για πρώτη φορά καταγράφονται στο διαδίκτυο τα γλυπτά που βρίσκονται στους δημόσιους χώρους της Αθήνας. Ο ιστότοπος athenssculptures.com δημιουργήθηκε από την ομάδα «Atenistas» με σκοπό τη συγκέντρωση, φωτογράφιση, χαρτογράφηση και εμπεριστατωμένη περιγραφή όλων των γλυπτών που «κοσμούν» τους δημόσιους χώρους της Αθήνας.

Περισσότερα από 300 γλυπτά περιλαμβάνονται ήδη στη λίστα του site προσφέροντας στον επισκέπτη της σελίδας μία πλήρη πηγή ενημέρωσης για την υπαίθρια γλυπτική που αναπτύχθηκε στην Πρωτεύουσα συνιστώντας πολιτισμική παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές.

Σκοπός της ομάδας των «Atenistas» είναι η ιστοσελίδα να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες καταχωρίσεις, έχοντας ως απώτερο στόχο να αποτελέσει πηγή ενημέρωσης για όλα τα υπαίθρια γλυπτά στην Αττική. Εξάλλου, ο πολιτισμικός περίγυρος και ιδιαιτέρως τα μνημεία ενός τόπου, εκτός από ρόλο καλλωπιστικό, επιτελούν και ρόλο συνεκτικό. Δηλαδή, λειτουργούν ως θεματοφύλακες της συλλογικής ανάτασης αλλά και της ιστορικής συνέχειας.

Μέχρι σήμερα και μέσα στους έξι τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί και «ανεβεί» στην ιστοσελίδα 324 γλυπτά στο δήμο Αθηναίων, για τα οποία παρατίθενται φωτογραφία, στοιχεία του γλύπτη, το υλικό και το έτος κατασκευής τους, καθώς και πληροφορίες για το πρόσωπο που απεικονίζουν ή το θέμα που πραγματεύονται. Επίσης, σε χάρτη αποτυπώνεται η ακριβής θέση των γλυπτών. Η ταξινόμηση των γλυπτών γίνεται ανά υλικό, ανά περιοχή και ανά δημοτικό διαμέρισμα.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ