Στην Ελβετία η έκθεση από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων
Καλά Νέα

Στην Ελβετία η έκθεση από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Στην Ελβετία μεταφέρεται το φθινόπωρο του 2015 η έκθεση από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε, ανεβάζοντας κατακόρυφα την επισκεψιμότητα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η επιτυχημένη περιοδική έκθεση θα παρουσιαστεί στην Βασιλεία της Ελβετίας και τα περισσότερα εκθέματα θα φτάσουν στην χώρα οδικώς. Ανάμεσα στα εκθέματα δεν θα είναι ο εύθραυστος και μοναδικός αρχαίος Μηχανισμός, ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα ταξιδέψει ο εξίσου εύθραυστός χάλκινος Εφηβος των Αντικυθήρων.

Το σύνολο των αρχαιοτήτων ανελκύθηκε κατά τα έτη 1900-1901 και 1976 από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, νότια της Πελοποννήσου. Η μερική ανέλκυση του ναυαγίου συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Κατά την πρώτη φάση (1900-1901) η επιχείρηση αναλήφθηκε από Σύμιους σπογγαλιείς με τη συνδρομή πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού. Η δεύτερη φάση (1976) πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του J.Y. Cousteau “Καλυψώ”. Το ναυάγιο χρονολογείται στο 60-50 π.Χ. περίπου, ενώ το φορτίο του χρονολογείται από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ.

Στη Βασιλεία, εκτός από τα 323 αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα συμμετάσχουν επίσης 42 νομίσματα από το Νομισματικό Μουσείο, δύο χάλκινα αγαλματίδια από τη Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τα οποία ανήκουν στις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά εκτίθενται προσωρινά στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας της Ολυμπίας, τμήμα του ξύλινου σκαριού του πλοίου, καθώς και κάποια νεότερα ευρήματα του ναυαγίου, όπως μια μολύβδινη άγκυρα που ανελκύστηκε το 2012, αρμοδιότητας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ