Αυστραλιανό πανεπιστήμιο αποκαθιστά το αρχείο της διασποράς
Καλά Νέα

Αυστραλιανό πανεπιστήμιο αποκαθιστά το αρχείο της διασποράς

Η ταχύρυθμη αποκατάσταση των Αρχείων Δαρδάλη από το Πανεπιστήμιο La Trobe, στη Μελβούρνη προχωρά απρόσκοπτα. Τα Αρχεία Δαρδάλη, που δημιουργήθηκαν με γενναιόδωρη χορηγία του ομογενούς επιχειρηματία Ζήση Δαρδάλη, ήταν τμήμα του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ), το οποίο έπαψε να λειτουργεί στις 31 Δεκεμβρίου 2008, με σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.

Το ογκώδες υλικό που είχε συγκεντρώσει το ΕΚΕΜΕ παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο, με τη δέσμευση να χρηματοδοτήσει τριετές πρόγραμμα καταγραφής, αξιολόγησης, αρχειοθέτησης και ανάρτησης στο διαδίκτυο του «χρήσιμου», ακαδημαϊκά υλικού.

Απόλυτα ικανοποιημένος από την ταχύρρυθμη διαλογή του υλικού από την κ. Eva Fisch και τους συνεργάτες της, δηλώνει και ο καθηγητής Chris Mackie, επικεφαλής της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του La Trobe.

«Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής πληροφορηθήκαμε ότι η διαλογή, αξιολόγηση και καταγραφή του υλικού προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Σε χρονικό διάστημα ενός έτους η κ. Fisch και οι συνεργάτες της έχουν εξετάσει το 50% περίπου του αξιοποιήσιμου υλικού, ποσοστό που ενισχύει την αισιοδοξία μας, ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του τριετούς χρονοδιαγράμματος που έχει ορίσει το Πανεπιστήμιο. Μα απομένουν δύο χρόνια, περίπου για την πραγματοποίηση των επομένων βημάτων».

Το άλλο βήμα είναι η ανάρτηση του καταλόγου του υπάρχοντος υλικού στο διαδίκτυο, ώστε φοιτητές, ερευνητές, απλοί πολίτες από την Αυστραλία και τον υπόλοιπο κόσμο να γνωρίζουν τι υλικό υπάρχει και πώς μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση» εξηγεί και προσθέτει. Θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και υλικό, που δεν επηρεάζεται από πνευματικά δικαιώματα.

Πηγή: Neoskosmos

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ