Το Δέντρο του Ιπποκράτη στις ΗΠΑ
Καλά Νέα

Το Δέντρο του Ιπποκράτη στις ΗΠΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ τίμησε σε ειδική τελετή που διοργάνωσε στην έδρα στο Μέριλαντ τον Ιπποκράτη, κλωνοποιώντας και μεταφυτεύοντας το «Δέντρο του Ιπποκράτη».

Το 1961 η Ελλάδα είχε δωρίσει στο Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ ένα κομμάτι δέντρου από την Κω, στη σκιά του οποίου, σύμφωνα με την παράδοση, δίδασκε ο Ιπποκράτης τους μαθητές του. Το κομμάτι αυτό μεταφυτεύτηκε στον περίβολο του Ιδρύματος, όμως το δέντρο το ΄80 προσβλήθηκε από μύκητα και παρά τις προσπάθειες να διασωθεί δεν κατέστη δυνατόν. Η πρωτοποριακή έρευνα της επιστημονικής ομάδας του Ιδρύματος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σμιθσόνιαν κατόρθωσε περισώσει το DNA του δέντρου και να το κλωνοποιήσει, δημιουργόντας ένα πανομοιότυπο αντίγραφό του.

Κατά την τελετή, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος, πλαισιωμένος από την ηγεσία του Ιδρύματος και τον κορυφαίο Έλληνα ερευνητή Κωνσταντίνο Στρατάκη, φύτεψαν συμβολικά το κλωνοποιημένο δένδρο στον χώρο του Ιδρύματος, όπου βρίσκεται τοποθετημένη μαρμάρινη πλάκα προς τιμήν του Ιπποκράτη.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Στρατάκης τόνισε πως η μεταφύτευση του δέντρου είναι ένα «ζωντανό» σύμβολο του πατέρα της Ιατρικής.

«Η εκδήλωση μιλά για την διατήρηση του DNA ενός δέντρου που είχε φυτευτεί εδώ πριν από 50-60 χρόνια και το οποίο είχε το DNΑ ενός άλλου δέντρου που βρισκόταν στο νησί της Κω και το οποίο είχε φυτευτεί πριν από 25 αιώνες. Συνεπώς, αυτό είναι η ζωή.»

«Το ταξίδι του Δέντρου από το Αιγαίο, από την Κω, το νησί του Ιπποκράτη και ο συμβολισμός του κλώνου, που φυτεύουμε σήμερα σε αυτό το φημισμένο και πρωτοποριακό Ίδρυμα, αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση στις διαχρονικές αξίες, όπως τις οραματίστηκε ο Ιπποκράτης» ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ