HuffingtonPost: 5 μαθήματα από τους Ελληνες για καλά γεράματα
Καλά Νέα

HuffingtonPost: 5 μαθήματα από τους Ελληνες για καλά γεράματα

Ένα ακόμη άρθρο για την Ελλάδα, αυτή τη φορά ως παράδειγμα ποιοτικής μακροβιότητας, φιλοξενεί η αμερικανική εφημερίδα Huffington Post. Το άρθρο παραθέτει πέντε πράγματα τα οποία μπορεί να διδαχθεί ο υπόλοιπος κόσμος από την Ελλάδα, προκειμένου να έχει καλύτερα γεράματα.

«Χωρίς αμφιβολία, μπορούμε να μάθουμε πολλά από τους Έλληνες. Μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά που έζησαν ποτέ, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης ήταν Έλληνες» τονίζει το άρθρο.

Τα πέντε «μαθήματα» των Ελλήνων για καλύτερα γεράματα, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι:

1. Ξέρουν πώς να ξεφεύγουν από την αγχωτική καθημερινότητα
Όπως και στις περισσότερες χώρες με θερμό κλίμα, οι Έλληνες κάνουν ένα διάλειμμα μέσα στην ημέρα, για έναν σύντομο αλλά αναζωογονητικό ύπνο. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα, τα καταστήματα κλείνουν το μεσημέρι γι” αυτό το σκοπό. Αυτή η συνήθεια τους γεμίζει με ενέργεια ώστε να είναι παραγωγικοί για το υπόλοιπο της ημέρας.

2. Πίνουν στην υγειά τους 
Ακόμη κι αν πίνουν καφέ το πρωί, η επιλογή τους είναι καλύτερη από εκείνη των Αμερικανών. Ο ελληνικός καφές έχει αντιοξειδωτικά με αντιγηραντική δράση, που προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες. Εκτός από τον καφέ, οι Έλληνες έχουν την επιλογή του βουνίσιου τσαγιού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γιατρικό.

3. Είναι ευλογημένοι από την Αφροδίτη
Το σεξ δεν είναι μόνο για τους νέους, αναφέρει το άρθρο, το οποίο επικαλείται μελέτη που έγινε σε κατοίκους της Ικαρίας, ηλικίας 65-100, η οποία έδειξε πως τέσσερις στους πέντε ισχυρίζονται πως κάνουν ακόμη σεξ τακτικά, γεγονός που ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και περιορίζει το άγχος.

4. Η διατροφή τους κάνει καλό στην καρδιά
Παρόλο που πιστεύεται πως η ελληνική κουζίνα αποτελείται από παχυντικό γύρο, σπανακόπιτα και μπακλαβά, οι Έλληνες τρέφονται πολύ υγιεινά. Το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα όσπρια και η περιορισμένη κατανάλωση κρέατος είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της διατροφής τους. Το πρωινό τους είναι τις περισσότερες φορές πλούσιο σε πρωτεΐνες, όπως το γιαούρτι με μέλι ενώ το μεσημεριανό και το βραδινό βασίζεται στα φρέσκα λαχανικά, τα φρούτα και όσπρια. Αυτή η φυσική διατροφή έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου για καρδιακά νοσήματα και καρκίνο, ενώ περιορίζονται και οι πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

5. Η οικογένεια είναι το παν
Οι κοινωνικοί και οικογενειακοί δεσμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των Ελλήνων. H συγκατοίκηση μελών της οικογένειας είναι συχνότερο φαινόμενο σε σύγκριση με άλλες δυτικές χώρες, σύμφωνα με το οποίο είναι σχεδόν απίθανο να μείνει κανείς μόνος του, γεγονός σημαντικό όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος. Μελέτες έχουν δείξει πως οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι κάνουν χειρότερη διατροφή, ενώ η μοναξιά τους οδηγεί σε πρόωρο θάνατο.

Πηγή: Huffington Post

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ