Huffingtonpost: 5 τρόποι να τρώτε λαχανικά όπως οι Έλληνες
Καλά Νέα

Huffingtonpost: 5 τρόποι να τρώτε λαχανικά όπως οι Έλληνες

Η Huffingtonpost αναφέρεται στους 5 τρόπους που οι Έλληνες καταφέρνουν και περιλαμβάνουν στην διατροφή τους πολλά λαχανικά. Σύμφωνα με έρευνα του British Medical Journal όσοι καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο ή καρδιακή νόσο.

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο της που αναρτήθηκε στον δημοφιλή ιστότοπο:

Προσφάτως έρευνα στο British Medical Journal έδειξε πως τα άτομα που καταναλώνουν 7 ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο ή καρδιακή νόσο.

Αν και γνωρίζουμε πως η παραδοσιακή ελληνική διατροφή πριν από δεκαετίες ήταν κυρίως χορτοφαγική λόγω θρησκευτικών αλλά και οικονομικών λόγων, σήμερα οι Έλληνες έχουν απομακρυνθεί από την παραδοσιακή διατροφή και τρέφονται με μια επηρεασμένη από την Δύση διατροφή αν και ακόμα καταναλώνουν πολλά λαχανικά. Η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του OECD του 2010 είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής λαχανικών ανά κεφαλή στην Ευρώπη. Δείτε πως το καταφέρνουν οι Έλληνες:

1. Οι Έλληνες τρώνε μαγειρεμένα λαχανικά ως κύριο πιάτο

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την πρόσληψη των λαχανικών δραστικά χωρίς πραγματικά να το παρατηρήσετε. Μπορείτε να δοκιμάσετε το μαγείρεμα των λαχανικών, όπως τα πράσινα φασόλια, μπιζέλια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, μπάμιες, κουνουπίδι με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, ντομάτα και μυρωδικά σε μια κατσαρόλα ή στο φούρνο. Αυτά τα πιάτα που συχνά αποκαλούνται λαδερά, από την ελληνική λέξη για το λάδι.

2. Οι Έλληνες τρώνε σαλάτες εποχής με κάθε γεύμα

Δεν είναι αρκετό ότι τρώμε τα λαχανικά ως κύριο πιάτο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα δείτε την περίφημη ελληνική σαλάτα, ή πιο συχνά αυτό που λέμε αγγουροντομάτα μαζί με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη. Κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, οι σαλάτες στο τραπέζι είναι το λάχανο και καρότο με λίγο ελαιόλαδο και ξύδι ή λεμόνι ή πράσινη σαλάτα όπως την αποκαλούμε – γίνεται με μαρούλι και φρέσκο κρεμμυδάκι.

3. Οι Έλληνες τρώνε άγρια χόρτα

Αυτή η διατροφική συνήθεια είναι το μυστικό για την περίφημη ελληνική – Μεσογειακή Διατροφή. Ενώ, στις ΗΠΑ ανακάλυψαν πρόσφατα το θαύμα των φυλλωδών λαχανικών, στην Ελλάδα, τα χόρτα είναι η βάση της διατροφής, επειδή ήταν προσιτή σε όλους και δωρεάν – ο καθένας μπορεί να τα μαζέψει. Έχουν πολύ λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.  Στην Κρήτη έχουν πάνω από 150 ποικιλίες από χόρτα και τα βρώσιμα φυτά.

4. Οι Έλληνες προσθέτουν την ντομάτα στα πάντα

 Κάνουν κοτόπουλο, βοδινό κρέας, αρνί και πολλά άλλα γεύματα με πολλές ντομάτες. Απλά ένα ακόμα τρόπος για να φάτε λαχανικά, καθώς η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους τύπους καρκίνου.

5. Οι Έλληνες τρώνε πολλές χορτόπιτες

Η σπανακόπιτα είναι μια διάσημη ελληνική πίτα λαχανικών. Βασικά, οι πίτες γίνονται με μια ποικιλία από λαχανικά και χόρτα, όπως το σπανάκι, πράσα, χόρτα, κολοκυθάκια, πιπεριές, μανιτάρια, αγκινάρες…

Πηγή: Huffingtonpost

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ