Η έκθεση του CERN στην Αθήνα
Καλά Νέα

Η έκθεση του CERN στην Αθήνα

Η εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση «Επιταχύνοντας την Επιστήμη» που δημιούργησε το CERN, προκειμένου να φέρει το κοινό πιο κοντά στο μεγάλο πείραμα ήρθε στην Ελλάδα και στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Ο διαδραστικός «περίπατος» στις ανακαλύψεις για την εξέλιξη του Σύμπαντος και τη θεμελιώδη δομή της ύλης πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου από τις 12 Απριλίου ως τις 31 Μαΐου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή, τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Η έκθεση «Επιταχύνοντας την Επιστήμη» παρουσιάζει με τρόπο απλό και κατανοητό τι ακριβώς γίνεται στις υπόγειες εγκαταστάσεις του CERN, του σπουδαιότερου ερευνητικού κέντρου στην φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων, μερικές δεκάδες μέτρα κάτω από την από τα Γαλλοελβετικά σύνορα κοντά στην  Γενεύη.

«Η έκθεση αυτή δημιουργήθηκε για να δείξουμε στο κοινό τι ακριβώς κάνει ο Μεγάλος Αδρονικός Επιταχυντής (LHC)» λέει ο δρ Μανώλης Τσεσμελής, διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών και καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Στόχος μας είναι, δηλαδή, να δείξουμε στο κοινό ποια είναι τα θεμελιώδη ερωτήματα τα οποία προσπαθούμε να απαντήσουμε μέσα από τα πειράματα του LHC. Επιπλέον επικεντρωνόμαστε στον ίδιο τον επιταχυντή, στην περιγραφή του, στην τεχνολογία και στον τρόπο λειτουργίας του. Σημαντικό μέρος της έκθεσης είναι το κομμάτι των εφαρμογών που θα μπορούσε να έχει η τεχνολογία και η ευρύτερη επιστήμη του LHC και γενικότερα του CERN στην καθημερινότητα και στην κοινωνία μας. Στην Ελλάδα η έκθεση θα έρθει δύο φορές: την πρώτη φορά στο Ίδρυμα Ευγενίδου και τη δεύτερη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Είναι η μόνη χώρα στην οποία η έκθεση παρουσιάζεται δύο φορές μέσα σε έναν χρόνο».

Για το γενικό κοινό η είσοδος είναι δωρεάν. 

Πρόγραμμα επισκέψεων για το γενικό κοινό:

  • Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Απριλίου ώρες 11:00 έως 21:00
  • Mεγάλη Δευτέρα 14 έως και Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου 2014,

       ώρες 11:00 έως 17:00.

  • Από την Μεγάλη Παρασκευή 18 έως και την Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου 2014 η έκθεση θα παραμείνει κλειστή.
  • Τρίτη  22 έως και Κυριακή 27 Απριλίου 2014, ώρες λειτουργίας 11:00-21:00.
  • Από την Τετάρτη 30 Απριλίου έως το Σάββατο 31 Μαΐου 2014:

–       Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή ώρες 17:00 έως 21.00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).

–       Κάθε Σάββατο και Κυριακή ώρες 11:00 έως 21:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ